Mielipide: Ruotsin opiskeluun on monia syitä

Lukijalta

Rinteen hallitusohjelmaan on tehty kirjaus ruotsin kielen palauttamisesta pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa. Kirjaus on hyvä, ja ei voi kuin ihmetellä pakollisuuden aikoinaan poistanutta päätöstä.

Pakollisuuden puolesta puhuvat lähes kaikki järkisyyt: on lopulta valtiovallan vastuulla varmistaa, että suomalaiset osaavat myös tulevaisuudessa kieliä entistä paremmin ja monipuolisemmin.

Ruotsi on Suomen kansalliskieli. Jo perustuslakiin on kirjattu, että ”Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi”, ja että jokaisella on oikeus toimia viranomaisten kanssa suomeksi tai ruotsiksi. Pakollisen ruotsin vastustajilta unohtuu, että merkittävä osa kansasta puhuu äidinkielenään ruotsia.

Kyse myös heidän kielellisistä oikeuksistaan, palvelut omalla äidinkielellä on turvattava kaikille kansalaisille.

Ruotsin kieli sitoo meidät lopulta länsimaiseen kulttuuriin. Ruotsi on Suomen tärkein kauppakumppani ja valtioilla on myös pitkä yhteinen historia.

Ruotsi on helppo kieli opetella, ainakin suomeen verrattuna, ja sen opiskelu helpottaa myös muiden kielten opiskelua.

Kielen opiskelu ei muutenkaan ole mistään pois, vai oletteko koskaan kuulleet kenenkään harmittelevan sitä, että osaa jotakin kieltä?

Pakollisuuden puolesta puhuu myös pohjoismainen yhteistyö. Virkamiesruotsin suorittanut ymmärtää tarvittaessa myös tanskaa, norjaa ja islantia.

Yhteistyön merkitys vain korostuu tulevaisuudessa, kun pohjoismaat tiivistävät entisestään sotilaallista yhteistyötään.

Kirjausta ovat kritisoineet etenkin nuorten hallitsemat järjestöt, kuten Lukiolaisten liitto. Nuorten kannattaisi muistaa, että ruotsin kielen osaaminen saattaa olla olennaisen tärkeää tulevaisuuden kannalta. Elämme yhteiskunnassa, jossa ruotsin opettelematta jättäminen voi sulkea monia ovia: ruotsin osaamista edellytetään esimerkiksi kaikissa valtion viroissa.

Onhan myös mahdollista, että tulevaisuudessa löytää ruotsinkielisen poika- tai tyttöystävän.

Suomi on kaksikielinen maa ja sellaisena sen tulee pysyä jatkossakin.

Teresa Maalahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu