Mielipide: Espoon olisi syytä odottaa taksilain korjauksia ennen vammaisten kuljetuspalvelujen uudistamista

Kuvituskuva. Arkisto/Sirkku Aalto

toimitus

Espoossa ja yhdeksässä muussa Länsi-Uudenmaan kunnassa ollaan valmistelemassa uutta toimintatapaa vammaisten kuljetuspalveluissa. Yhdeksi tärkeäksi syyksi uudistukselle sanottiin uuden taksilain aiheuttama markkinatilanteen muuttuminen.

Hallituksen vaihduttua taksilakiin ollaan nyt kuitenkin tekemässä korjauksia, jotka ainakin Helsingin Sanomien (31.7.) kirjoituksen perusteella voivat ulottua myös vammaispalvelulain mukaisten henkilökuljetusten järjestämisen edellytyksiin.

Tällä haavaa ei kuitenkaan ole tiedossa, miten laajoja korjauksia taksiliikennettä koskeva lainsäädäntö vaatii, ja mitä mahdollisesti tehtävät korjaukset lopulta merkitsevät taksimarkkinoiden kannalta.

Siksi olisi ehkä järkevää, että Espoon kaupunki keskeyttäisi käynnissä olevan vammaisten kuljetuspalveluiden uudistustyön ainakin siihen asti, kunnes hallitus saa taksiliikennettä koskevaan lainsäädäntöön tarvittavat korjaukset valmiiksi. Tällä vältetään se, että nyt tehdään kauhealla kiireellä järjestelmä, joka pitää heti tehdä uusiksi, jos taksilainsäädännön korjaukset muuttavat Espoon luoman uuden järjestelmän perusteita.

Espoon olisi ehkä kannattanut joka tapauksessa odottaa, ja katsoa, mihin asentoon taksimarkkinat asettuvat ennen kuin mitään uudistusta olisi käynnistetty, jotta ei syntyisi riskiä jatkuvasta lainsäädännön muuttumisesta johtuvasta uudistuskierteestä.

Tilanne on nyt toinen kuin uudistustyötä aloitettaessa. Silloin ei tiedetty, että taksiliikennettä koskeva lainsäädäntö vaatii korjaustoimenpiteitä näinkin nopeasti.

Jarkko Setälä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.