Tupakoinnille loppu

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Hallituksen suunnitelma tupakkaveron kiristyksistä lähivuosina on nostamassa savukeaskin hintaa Suomessa noin 10 euroon.

Tullirikostorjunnan valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi Länsiväylälle (LV verkko 10.6.), että salakuljetuksen riski on olemassa, kun eri maiden välille syntyy ”hintarajoja” jossakin halutussa tuotteessa. Sinkkosen mukaan salakuljetus yleistyy vasta, kun hintaero on ”merkittävä.” Tupakan askihinta on esimerkiksi Baltiassa nyt Viron ja Latvian SuperAlkoissa 3,5–4 euron välillä.

Suomeen salakuljetettavat savukkeet ovat useimmiten peräisin Venäjältä tai Valko-Venäjältä. Sinkkonen totesi, että salakuljettajille paljon houkuttavampi tuote on nuuska, koska sen myynti on sallittua Ruotsissa, mutta kokonaan kielletty Suomessa.

Myös tupakointia aiotaan suitsia jatkossa maassamme entistä tiukemmin. Vaikka kehitys on mennyt hyvään suuntaan ja nuoriso polttaa entistä vähemmän, on sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä pohtinut muun muassa tupakan ikärajan nostamista 20 vuoteen.

Työryhmä julkaisi viime vuoden syksyllä listan toimenpide-ehdotuksista, joilla vauhditetaan tupakointi- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Tupakointikieltoalueita voitaisiin työryhmän mukaan laajentaa siten, että kaikki ulkotilat, jotka pääsääntöisesti ovat alaikäisten käytössä, olisivat tupakointikiellossa. Tämä koskisi myös nuuskan käyttöä. Myöskään joukkoliikenteen pysäkeillä ja taksitolpilla ei saisi jatkossa sauhutella lainkaan.

Tupakointikiellon rikkomisesta olisi työryhmän mukaan hyvä voida määrätä hallinnollinen sanktiomaksu samaan tyyliin kuin pysäköintivirhemaksu. Jatkossa siis tupakointi bussipysäkillä voisi tuottaa pikaisen sakkolapun.

Kaisa Paastela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espooseen roimasti enemmän valkohäntäpeurojen kaatolupia – "Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti"
 2. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 3. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 4. Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät
 5. Keski-Espoon uimahallin kävijärajoitus poistui – Leppävaarassa yhä voimassa maauimalassakin
 6. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 7. Mielipide: Pidetään huolta hygieniasta
 8. Ämmässuolla käännetään kompostia – pahat hajut mahdollisia
 9. Mielipide: Mitä kaupunkipyörien keräily ja korjaaminen meille maksaa?
 10. Mielipide: Sähkön siirtohinnoilla rahastaminen pitää lopettaa
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Mielipide: Laki velvoittaa pankit päivittämään asiakastiedot
 13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 14. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 15. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.