Mielipide: Länsi-Uudellamaalla on tuhannen taalan paikka saada kaksi rataa – mahdollisuutta ei saa tärvellä

toimitus

Julkinen liikenne on tulevaisuutta ainakin, mikäli tarkastelemme nykyhallituksen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa. Ihmisiä kannustetaan vaihtamaan yksityisautonsa kumipyöriin ja kiskovaunuihin tiemaksujen avulla.

Länsi-Uusimaa on rivitalo- sekä omakotiasujien mansikkapaikka ja on selkeää, että he kaikki eivät pysty käyttämään julkista liikennettä.

Länsi-Uudenmaan kunnilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus tukea tätä kehitystä. Rajojemme läpi kulkisi potentiaalisesti kaksi junalinjaa sekä pohjoisessa että etelässä, joiden avulla voisimme mahdollistaa valtaosalle uusmaalaisista ympäristöystävällisemmän ja sujuvamman työmatkan. Olemme nyt kuitenkin menettämässä tämän tuhannen taalan paikan.

Useat uusmaalaiset valtakunnanpoliitikot ovat tällä viikolla esittäneet populistisia väitteitä, joiden mukaan tunnin juna on liian hidas, eikä palvele sen vaikutusalueen asukkaita. Nämä väitteet eivät kuitenkaan vastaa totuutta.

Suurin ongelma nykyisellä rantaradalla on kapasiteetti. Turun suuntaan kulkevat pikajunat syövät kapasiteettia, joka voitaisiin niiden sijaan luovuttaa lähijunille. Tunnin junan seurauksena nämä pikajunat voitaisiin siirtää pohjoisemmalle oikoradalle, jolloin rantaradalle vapautuisi huomattavasti tilaa lähi- ja taajamaliikenteelle.

Yhtä lailla, mikäli rantaradan liikenne haluttaisiin vastaamaan tunnin junan nykyistä suunniteltua nopeutta, tulisi se rakentaa käytännössä kokonaan uudelleen sen mutkaisuuden takia. Tämä tarkoittaisi luonnollisesti merkittäviä pakkolunastuksia, joissa vuosisadan aikana syntynyt kulttuurimaisema tuhoutuisi. Samaan aikaan toinen puoli uusmaalaisista joutuisi edelleen turvautumaan yksityisautoon ja maksamaan kiltisti ruuhkamaksunsa.

On tekopyhää tehdä politiikkaa, joka pakottaa ihmiset auton rattiin samaan aikaan, kun valtio aktiivisesti rankaisee sen käytöstä. Maailmaa ei pelasteta siltarumpupolitiikalla, vaan vastuullisella päätöksenteolla, josta hyötyvät kaikki Länsi-Uudenmaan asukkaat.

Markus Myllyniemi

valtuustoryhmän puheenjohtaja

ja kunnanvaltuutettu (sd.)

Kirkkonummi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 2. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 8. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 9. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 10. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 11. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.