Hintaero lisää houkutusta

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Antti Rinteen hallituksen suunnitelmissa on nostaa tupakkaveroa niin, että lähivuosina savukeaskin hinta nousisi kymmenen euron tietämille. Tällä hetkellä yleisimpien merkkien askihinta alkaa Suomessa seitsemällä.

Millaisia vaikutuksia tupakkaveron nostamisella voisi olla? Joku saisi varmasti kimmokkeen tupakoinnin lopettamiseen, sillä askin päivässä polttavalle kaavailtujen veronkorotusten vaikutus nykyhintoihin verrattuna olisi noin 900 lisäeuroa vuodessa. Joku toinen taas vähentäisi tupakointia, kolmas siirtyisi ehkä itse käärittyihin sätkiin. Ja sitten ovat tietysti ne, jotka jatkaisivat polttamista entiseen tahtiin huolimatta siitä, mitä tupakka-aski maksaa.

Tämän lehden verkkosivuilla aiemmin viikolla julkaistussa jutussa tullirikostorjunnan valvontajohtaja totesi, että salakuljetuksen lisääntymisen riski on aina olemassa, kun maiden välille syntyy hintarajoja. Esimerkiksi Virossa tupakka-aski maksaa nyt 3,50–4 euroa ja Ruotsissakin alle kuusi euroa.

Tulli takavarikoi vuosittain 3–5 miljoonaa Suomeen salakuljetettua savuketta. Jos naapurimaat eivät seuraa perässä veronkorotuksissa ja hintaero suurenee entisestään, kasvaa myös houkutus salakuljetukseen.

Tullin mukaan Suomeen salakuljetettavat savukkeet ovat useimmiten peräisin Venäjältä ja Valko-Venäjältä, vaikka niitä Viron kautta Suomeen tuotaisiinkin. Valtaosa takavarikoiduista savukkeista on rikollisryhmien suuremman luokan salakuljetusta, mutta yksittäisiltäkin matkustajilta on otettu talteen noin miljoona savuketta vuosittain.

1990-luvun villien vuosien katukauppa tuskin tekee paluuta, mutta jossain salakuljetetut savukkeet leviävät. Tulli seuraa tilannetta rauhallisesti ja on valmis reagoimaan, jos salakuljetuksen lisääntymisestä ilmenee merkkejä. Yksi syy tullin levollisuuteen on se, että suomalaisten tupakointi on vähentynyt. Toinen on se, että nuuska on salakuljettajille houkuttelevampi tuote.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 2. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 3. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 8. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 9. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 10. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 11. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.