Katse katuun naulittuna

Mikko Heino

(PÄÄKIRJOITUS) Jalankulkija ylittää katua katse naulittuna kädessä olevaan kännykkään ja bonuksena kuulokkeet korvillaan. Pyöräilijä ajaa risteyksestä läpi toinen käsi ohjaustangolla ja toisessa kädessä puhelin. Tuttu näky pääkaupunkiseudun liikenteessä?

Kaupungilla liikkuvien jalankulkijoiden ja jopa pyöräilijöiden katseen liimautuminen kännyköihin on puhuttanut viime aikoina sosiaalisessa mediassa. Samalla uudelleen kiertoon ovat lähteneet jutut, joissa kerrotaan uusista keinoista, joilla katuun tuijottavien liikenneturvallisuutta yritetään parantaa.

Kännykkään keskityttäessä jäävät näkemättä niin kanssakulkijat kuin liikennevalot ja varoitusmerkitkin. Yksi ratkaisu on ollut viedä valot ja merkit katuun.

Nykyisin liikennevaloja voi olla jo paitsi tolpissa, niin myös maan tasalla. Näin on tehty viime vuosina muun muassa Saksassa, Hollannissa, Australiassa ja Israelissa. Osassa kaupunkien risteyksiä ja kadunylityspaikkoja katuun upotetut led-valot kertovat kännyköitään ja kengänkärkiään tuijottaville kulkijoille, milloin liikennevalo on punainen ja milloin vihreä. Suomessakin ratkaisu voisi toimia osan vuotta, mutta kenraali Talven tuoma lumi asettaa omat rajoituksensa kuten se tekee jo nyt ajoratamerkinnöille.

Myös sana mobiilikaista on saanut uuden merkityksen eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Thaimaassa ja Kiinassa joissain kaupungeissa vilkkaita jalankulkuväyliä on jaettu keskeltä kahtia valkoisella viivalla. Toisella puolella kulkevat ne, joiden katse seuraa muita kulkijoita, ja viivan toisella puolella kulkevat nenä kiinni kännykässä etenevät.

Katuun upotetuilla valoilla ja ”mobiilikaistoilla” voidaan ehkäistä törmäyksiä ja vaaratilanteita. On kuitenkin hyvä muistaa, että pahinta jälkeä kännykkään tuijottamalla tehdään auton ratin takana. Poliisi kertoi viime viikolla, että vuoden kuluttua peltipoliisien kuvien perusteella sakotetaan paitsi ylinopeuksista, niin myös kädessä olevasta kännykästä ja auki olevasta turvavyöstä.

Mikko Heino

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut