Katse katuun naulittuna

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Jalankulkija ylittää katua katse naulittuna kädessä olevaan kännykkään ja bonuksena kuulokkeet korvillaan. Pyöräilijä ajaa risteyksestä läpi toinen käsi ohjaustangolla ja toisessa kädessä puhelin. Tuttu näky pääkaupunkiseudun liikenteessä?

Kaupungilla liikkuvien jalankulkijoiden ja jopa pyöräilijöiden katseen liimautuminen kännyköihin on puhuttanut viime aikoina sosiaalisessa mediassa. Samalla uudelleen kiertoon ovat lähteneet jutut, joissa kerrotaan uusista keinoista, joilla katuun tuijottavien liikenneturvallisuutta yritetään parantaa.

Kännykkään keskityttäessä jäävät näkemättä niin kanssakulkijat kuin liikennevalot ja varoitusmerkitkin. Yksi ratkaisu on ollut viedä valot ja merkit katuun.

Nykyisin liikennevaloja voi olla jo paitsi tolpissa, niin myös maan tasalla. Näin on tehty viime vuosina muun muassa Saksassa, Hollannissa, Australiassa ja Israelissa. Osassa kaupunkien risteyksiä ja kadunylityspaikkoja katuun upotetut led-valot kertovat kännyköitään ja kengänkärkiään tuijottaville kulkijoille, milloin liikennevalo on punainen ja milloin vihreä. Suomessakin ratkaisu voisi toimia osan vuotta, mutta kenraali Talven tuoma lumi asettaa omat rajoituksensa kuten se tekee jo nyt ajoratamerkinnöille.

Myös sana mobiilikaista on saanut uuden merkityksen eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Thaimaassa ja Kiinassa joissain kaupungeissa vilkkaita jalankulkuväyliä on jaettu keskeltä kahtia valkoisella viivalla. Toisella puolella kulkevat ne, joiden katse seuraa muita kulkijoita, ja viivan toisella puolella kulkevat nenä kiinni kännykässä etenevät.

Katuun upotetuilla valoilla ja ”mobiilikaistoilla” voidaan ehkäistä törmäyksiä ja vaaratilanteita. On kuitenkin hyvä muistaa, että pahinta jälkeä kännykkään tuijottamalla tehdään auton ratin takana. Poliisi kertoi viime viikolla, että vuoden kuluttua peltipoliisien kuvien perusteella sakotetaan paitsi ylinopeuksista, niin myös kädessä olevasta kännykästä ja auki olevasta turvavyöstä.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 7. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 8. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 9. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 10. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 11. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 12. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 13. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.