Kerroksellisuus kuuluu kaupunkiin

Anneli Tuominen-Halomo

(PÄÄKIRJOITUS) Espoon kasvu maalaispitäjästä Suomen toiseksi suurimmaksi kaupungiksi on ollut nopeaa. Varsinkin eteläisessä Espoossa maisema muuttuu rakentamisen myötä nopeasti.

Vanhaa ja uutta on Espoossa rinnakkain, mutta historiallisten kerrostumien säilyminen ei ole itsestään selvää. Se vaatii näkemystä, tahtoa, kykyä arvostaa juuria ja rahaakin.

Kauklahdessa pikkukylän tunnelma on toistaiseksi säilynyt. Asukkaat arvostavat luonnonläheistä asumista ja oman kylän kivijalkakauppojen palveluja.

Vanhan viehättävän miljöön katoamisesta kannetaan nyt huolta Kurttilassa. Mitä tapahtuu Juppin talolle, joka on palvellut alueen asukkaita kuvataiteen tyyssijana? Mitä tapahtuu sen naapurissa sijaitseville rakennusperintökohteille eli Åminnen kartanolle ja Kungsgårdsskolanille? Mitä tapahtuu Lasihytin alueelle?

Kauklahtelaiset eivät ole huolineen yksin. Mitä tapahtuu Keilaniemen kupeessa sijaitsevalle Karhusaarelle ja Sinebrychoffin huvilalle? Mitä tapahtuu Träskändan kartanolle, jonka tulevaa käyttöä on yritetty ratkoa vuosia?

Asukkaat haluavat, että alueen rikas historia näkyy ympäristössä ja että sitä vaalitaan. Ihminen tarvitsee paikan, johon voi juurtua.

Kauklahti-seura ja Villa Kauklahden taideyhdistys ovat valmiita ottamaan kantaa ja tekemään yhteistyötä kaupunkirakenteen ja palveluiden kehittämisen hyväksi.

Kestävä Espoo -kehitysohjelman tavoitteisiin kuuluu myös kulttuurillisesti kestävien ratkaisujen kehittäminen ja Espoo-tarinassa korostetaan osallisuutta.

Anneli Tuominen-Halomo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut