Ovatko vanhukset hylkiöitä?

Kevään eduskuntavaalien tulosten ennakkoveikkaukset ovat alkaneet median julkaisemien kyselytutkimusten myötä. Ihmettelen suuresti, että ne ovat edelleen, aivan kuten ennen tähänkin asti, käsittämättömästi syrjivät. Suuressa viisaudessaan kyselyjen järjestävät katsovat oikeaksi jättää kyselyjen ulkopuolelle satoja tuhansia äänioikeutettuja, joilla ei ilmeisesti katsota olevan merkitystä.

Koska Tilastokeskuksen sivuilta ei suoraan löydy yli 70-vuotiaiden määrää, on se arvioitava itse karkeasti. Heitä on runsaat 600 000, runsas 10 prosenttia koko väestöstä, kaikki virallisesti äänioikeutettuja. Valtaosa heistä on täysjärkisiä ja täysvaltaisia kansalaisia. Yli 400 000:lla on yhä voimassa oleva ajokortti, jopa 3 700:lla yli 90-vuotiaalla. Sen edellytyksenä on kiistattomasti hyvät henkiset ja fyysiset ominaisuudet. Ne eivät vielä riitä ollakseen merkityksellisiä kyselytutkimuksen kohteita.

Nämä hylkiöiksi leimatut ihmiset ovat olleet hyviä, usein puoluekannaltaan uskollisia äänestäjiä, joille äänestäminen ei ole ollut oikeus vaan myös velvollisuus. Sillä ei tässäkään tapauksessa näy olevan merkitystä, vanhusten hylkiöinä kohtelu nyky-Suomessa näyttää yleistyvän. Sopivasti samaan aikaan kyselytutkimusten kanssa on vanhusten kohtelu hoivakodeissa ja -laitoksissa nostettu tikun nokkaan lukuisten täysin ala-arvoisten, hoidettavien ihmisarvoa loukkaavien kohteluiden vuoksi.

Vanhusten suhteellinen osuus koko väestöstä kasvaa nopeasti ja samoin heidän voimansa ja kuntonsa saavutettuun ikään nähden. Suomalaisia on ainakin tähän asti pidetty rauhallisina ja lainkuuliaisina ihmisiä, jotka ovat luottaneet päättäjiin ja heidän toimiinsa. Nytkö tuon pian miljoonaiseksi kasvavan joukon on vihdoinkin aika jättää asioiden rauhallinen seuraaminen? Hylkiöinä kohtelun on aika loppua ja aika kaivaa omat keltaliivinsä esiin. Tarvittaessa banderollit valmiiksi, liivit päälle ja kaduille.

Suomalaisetko? Hissukat. Kaduille? Älä unta näe, hylkiöitä ovat ja hylkiöksi jäävät.

Antti Hanelius

yksi hylkiöistä

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut