Mielipide: Pyöräilijä, käytä soittokelloa kun ohitat koiran

Kirjoittaja toivoo, että pyöräilijät soittaisivat kelloa ennen kuin ohittavat koiran ja sen ulkoiluttajan. Armi Suojanen

Koiranomistajana olen jo vuosia ihaillut pyöräilijöiden rohkeutta ohittaa varoituksetta edellä kulkeva koirakko. Takaapäin kun äänettömästi ajatte, ei minulle jää aikaa ottaa koiraani ”haltuun” ja vaikka kuinka tuntisin oman koirani ja sen reaktion tilanteessa, tulee se aina teille yllätyksenä.

Soittokelloa käyttämällä säästyisitte siltä, että koira saaliseläimenä pyrkii teidän peräänne haukkuen. Pelästytte ja huudatte minulle kirosanoja ja koirankasvatusohjeita, joista puolet hukkuvat tuuleen.

Olisiko sittenkin helpompaa ja asiallisempaa käyttää sitä kelloa tai huutaa varoitus ennen ohitusta? Säästyisimme monelta mielipahalta. Asia ei suinkaan ole niin, että minä loukkaantuisin tilanteessa, tuskin koirakaan kovin pahasti. Sinulle pyöräilijä voi kaatuessa kuitenkin käydä todella pahasti ja matka voi, jos huonosti käy jatkua pyörätuolissa pitkän kuntoutuksen jälkeen. Et ole tilanteeseen syytön eikä minulla ole velvollisuutta kasvattaa silmiä selkääni, kulkuneuvolla kun ohitseni tulette.

Voimme olla samaa mieltä siitä, että ihannetilanteessa koira ei ohitukseen reagoisi, mutta pyöräilijä ei tietenkään voi ohitettavan koiran luonnetta tai käyttäytymisen tasoa ennalta tietää.

Joten ensi kerralla tullessasi koirakon taakse, soitathan kelloa ajoissa, kiitos!

Koiranomistaja

Kommentoi