Mielipide: Julkinen liikenne maksuttomaksi koronaepidemian ajaksi

Ihmisten liikkumista rasittaa suuresti pelko saada koronavirus julkisessa liikennevälineessä. Asia koskee työssä käyviä ihmisiä, jotka turvaavat yritysten ja yhteiskunnan toiminnan jatkuvuuden.

Haastatteluissa bussinkuljettajat ovat kertoneet huolensa omasta ja matkustajien terveydestä. Maksuautomaatti on kuljettajan vieressä, jolloin matkustajat joutuvat kulkemaan kuljettajan ohi. He pysähtyvät maksun ajaksi bussin ahtaaseen etuosaan, mikä lisää lähikontakteja ja tartuntavaaraa. Kuljettajilla on todellinen riski saada tartunta joutuessaan kosketukseen suuren matkustajamäärän kanssa.

Saatuaan tartunnan kuljettaja voi tartuttaa matkustajia ennen kuin huomaa sairastuneensa. Näin epidemia leviää nopeasti. Bussinkuljettajien ammatti on rinnastettavissa kauppojen kassatyöhön.

Helppo ratkaisu on luopua maksujen perimisestä, jolloin bussiin kulku voisi tapahtua keskioven kautta. Maksuton julkinen liikenne hidastaisi näin omalta osaltaan tartuntojen leviämistä ja varmistaisi elintärkeiden toimintojen jatkuvuutta.

Julkisen liikenteen muuttaminen maksuttomaksi ei aiheuttaisi yhteiskunnalle lisäkuluja. Selviä säästöjä saataisiin sairaskulujen ja yhteiskunnan toimintahäiriöiden vähentymisestä.

Lipputulojen menetys olisi pieni, koska poikkeustilan takia matkustajia on vähän. Julkisen liikenteen käyttäjiä ovat lähinnä työmatkalaiset ja riskiryhmiä auttavat henkilöt, joilla ei ole autoa.

Julkista liikennettä käyttävät ihmiset hyötyisivät ehdotetusta päätöksestä. Toisaalta omalla autollaan liikkuvat ovat paremmassa turvassa koronavirustartunnoilta kuin julkista liikennettä käyttävät. Pienentämällä tartuntavaaraa julkisessa liikenteessä vähennetään tältä osin epätasa-arvoa eri liikkumismuotoja käyttävien välillä. Perustuslaki vaatii julkista valtaa edistämään väestön terveyttä.

Pekka Kallioniemi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut