Mielipide: Luonnossa liikkujien pitäisi muistaa myös vastuunsa: ei roskia tai lintujen häirintää

Kirjoittaja muistuttaa, että luonnossa liikkuessa ei saa häiritä esimerkiksi pesiviä lintuja. arkisto/ Riitta Ketola

Paavo Riihitammela

Luonnossa liikkuminen tänä keväänä on nyt väkirikkaampaa kuin koskaan. Virusvaara on saanut meidät pakenemaan luontoon. Tuskin löydät sellaista paikkaa, jossa ei olisi parkkipaikat täynnä ja autoja pitkälti tienreunoilla. Nyt luonnossa liikkuvat paljon myös sellaiset ihmiset, jotka eivät yleensä siellä liiku.

Nyt eletään kevään aikaa, metsien ja vesistöjen lähellä on alkanut lintujen pesintä. Suuri ihmispaljous voi häiritä niitä, siksi ehdotankin että tunnemme vastuumme, kun liikumme luonnossa. Luonnossa liikkuminen on oikeutemme ja se tekee hyvää niin mielelle kuin keholle. On tärkeää, että kohdatessamme lintujen pesiä pyrimme kiertämään ne kauempaa. Luonnossa liikuttaessa useilla on koiria mukana. Koiralla on aina luontainen vaisto hakea lintujen pesiä ja jos koira juoksee vapaana se voi tehdä suuria tuhoja. Olen törmännyt välillä irrallaan juoksevaan koiraan, jonka omistaja tulee perässä kauempana.

Pääsiäisenä törmäsin eräällä rannalla eräänlaiseen kaatopaikkaan, muun muassa juomatölkit, muovipussit ja terävät makkaratikut oli jätetty maahan eikä otettu mukaan kuten vastuuntuntoinen luontoa rakastava ihminen tekee. Meistä suurin osa hoitaa luonnossa liikkuessa asiat mallikkaasti ja vastuuta kantaen. Muovipussin jättäminen luontoon voi olla eläimen tuho, ne kun syövät niitä.

Rannoilla on kiva olla ja viettää aikaa, se rauhoittaa. Itse olen opettanut lapsilleni, että luonnossa ei meluta vaan normaali puheääni riittää. Jos kuvaat luonnossa, on tärkeää muistaa ettei eläinten tai lintujen pesiin saa koskea ja kuvaamisen tulisi tapahtua kaukaa, jotta pesimisrauha ei häiriinny.

Ihmismäärä on luontoliikunnassa nyt moninkertainen tavalliseen verrattuna. Siksi toivoisinkin, että meistä jokainen opiskelee luonnossa liikkumisen perusteet.

Jokaisella on oikeus liikkua ja se tuo vastuuta. Yhdessä kannamme vastuun – siitä se lähtee.

Kommentoi