Pääkirjoitus Tervetullut kädenojennus

Espoo aloitti maalis-huhtikuun vaihteessa eväspaketin jakelun etäopetuksessa oleville oppilaille. Kuluneiden viikkojen aikana eväspussin sisältö on kerännyt kritiikkiä – varsinkin kun esimerkiksi naapurikaupunki Vantaalla on jo huhtikuun alusta alkaen jaettu pari kertaa viikossa isompia eväskasseja, jotka ovat sisältäneet myös lämmitettäviä eineksiä.

Espoo ilmoittikin perjantaina, että etäkoululaisille aletaan jakaa tuhdimpaa lounaspakettia.

Lämmitettäviä ruokia sisältävien lounaspakettien jako aloitetaan Espoossa 29. huhtikuuta, ja niitä voi hakea keskiviikkoisin 61 koululta. Espoon päätös tuli selvästi tarpeeseen, sillä jo maanantaina iltapäivällä yli 6 000 koululaista oli ilmoitettu viikoittaisen lounaspaketin hakuun. Päivittäiseen eväspussijakeluun ilmoittautuneita oli 3 700.

Espoon opetustoimen edustaja arvioi tässä lehdessä, että kiinnostusta lounaspakettiin oli odotettavissa muiden kuntien kokemusten perusteella. Vantaalla lounaspakettia jaetaan kaksi kertaa viikossa, ja siellä esimerkiksi viime viikon tiistaina hakijoita oli yli 5 000. Silti lounaspaketin suosio yllätti Espoossa ja hakijoiden määrä oli ”vähän yläkanttiin” ennakkoon arvioidusta jo maanantain lukujen perusteella.

Espoossa lounaspakettien jako perustuu luottamukseen. Henkilö- tai Kela-kortteja ei kysellä, vaan ennakkoilmoittautuneet saavat hakea viikon ruoat ilmoittamalla lapsen nimen.

Toisin kävi Vantaalla. Siellä kaupunki tiukensi eväskassien jakokriteereitä ilmenneiden väärinkäytösten takia. Jatkossa eväskassin noutajalla onkin Vantaalla oltava mukanaan lapsen Kela-kortti.

Toivoa sopii, että lounaspaketit menevät Espoossa aidosti tarvitseville ja että kaupungin ei tarvitse lisätä jakeluun byrokratiaa. Monelle perheelle puuttuvan kouluruoan korvaaminen lounaspaketilla on joka tapauksessa paitsi tervetullut kädenojennus, niin myös välttämättömyys.

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut