Mielipide: Biojätteen kompostointihajut piinaavat edelleen Nuuksiossa

Biojätteen käsittely aiheuttaa Ämmässuon lähialueen asukkaille merkittäviä haittoja, toteaa kirjoittaja. Johanna Erjonsalo

Hannele Kerola

Jätteiden käsittely, kierrättäminen ja biojätteen kompostointi tuodaan pääsääntöisesti esille hyvin toimivana järjestelmänä. Koskaan ei kerrota, että etenkin biojätteen käsittelystä aiheutuu Ämmässuon lähialueen asukkaille merkittäviä haittoja.

Nuuksio ja Nuuksion järviylänkö ovat ainutlaatuisen hienoja paikkoja. Toiveemme on, että ne myös säilyvät sellaisina. Kannatamme jätteiden kierrättämistä, mutta se on hoidettava asianmukaisesti myös lähiympäristön kannalta.

Ei riitä, että HSY lähettää alueen asukkaille tekstiviestin varoituksena niistä päivistä, kun biojätteen aumoja käännetään. Tämä tapahtuu keskimäärin kuutena päivänä kuukaudessa. Haju on silloin laajalla alueella oksettava. Haitat eivät kuitenkaan rajoitu vain aumojen kääntöpäiviin, vaan hajua on välillä lähes jatkuvasti. Kukaan ei tutki tai suostu selvittämään, mitä terveysvaikutuksia hajuilla voi olla. Viihtyvyyteen sillä on kuitenkin merkittävä vaikutus.

HSY on ilmoittanut Espoolle, että jos/kun Histan alue rakennetaan, sen suojaksi on tehtävä meluaitaa vastaava hajuaita, jolla estetään hajujen leviäminen uudelle 10 000 asukkaan alueelle. Nupuriin rakennetaan parhaillaan Nupurinkartanon aluetta, jonka asunnoista suurin osa on edelleen myymättä ja kyselyjä tulee jatkuvasti siitä, voiko tänne muuttaa. Nuuksio-seuran Honkamajaa vuokrataan juhlatilaisuuksiin ja hajut ovat suurin uhka tulojen kannalta.

Nuuksio-seura, johon kuuluvat lähes kaikki alueen kotitaloudet, on tehnyt vuosikausia töitä hajuhaittojen poistamiseksi. Olemme pitäneet useita palavereita HSY:n Ämmässuolla ja siellä kyllä ymmärretään hajuongelma. HSY:llä ei kuitenkaan näytä olevan rahaa tai haluja etsiä sellaista ratkaisua, joka poistaisi ongelman. Lähinnä se tarkoittaisi haisevien biojäteaumojen viemistä sisätiloihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu