Pääkirjoitus Vappu ei ole entisenlainen

Virallisempi vappu on tänä vuonna koronavirusepidemian takia virtuaalinen. Kokoontumisrajoitusten takia marssit jäävät marssimatta, ja poliittiset puolueet ja niiden paikallisjärjestöt ovat siirtäneet vapputapahtumiaan verkkoon.

Sosiaalisessa mediassa on myös luvassa joukko yksittäisten poliitikkojen omia vappupuheita ja muita tervehdyksiä.

Myös koko maan epävirallinen vapun aloitus, Mantan patsaan lakitus naapurikaupunki Helsingissä toteutetaan tänä vuonna virtuaalitodellisuudessa.

Vapun virallisemmat tilaisuudet eivät ole olleet korona-ajan ulkopuolellakaan niitä, jotka viranomaisia huolettavat.

Viikkoa ennen vappua sääennusteet lupasivat pääkaupunkiseudulle puolipilvistä säätä ja hieman alle kymmenen asteen lämpötilaa. Siis säätä, joka ei aikaisempinakaan vappuina ole estänyt ihmisiä kokoontumasta yhteen viettämään kevään juhlaa. Paitsi että tänä vuonna ei pitäisi.

Tänä keväänä vappua juhlitaan poikkeusolosuhteissa, kun yli kymmenen hengen joukkokokoontumiset ovat pannassa. Poliisilla on kuitenkin koko lailla tekemätön paikka valvoa sekä ulkoilmassa kosteammin juhlivia että piknikin viettäjiä.

Sisäministeri Maria Ohisalo vihjasi Ylen aamutelevision haastattelussa torstaina, että joitain puistoja saatetaan sulkea aidoin.

Mitä poliisi sitten voi tehdä, jos kaikista kehotuksista ja vetoomuksista huolimatta väkeä kerääntyy vappuna yhteen kymmentä ihmistä enemmän?

Sisäministeri sanoi Ylen haastattelussa, että lähtökohta on se, että neuvojen ja kehotusten kautta, niin kuin aina. Poliisi ei lähde rajoittamaan ihmisten perusoikeuksia muuta kuin aivan äärimmäisissä tilanteissa. Ohisalon mukaan näissä ääritilanteissa väkijoukkoja voidaan vappuna myös hajottaa.

Tai sitten voitaisiin vaan uskoa, että vappu ei ole tänä vuonna entisenlainen.

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut