Mielipide: | Korona ei saa tappaa Espoon teatteria ja teatteritalohanketta

Koronaviruspandemia on johtanut lähes kaiken kulttuuritarjonnan keskeyttämiseen. Teatterit, elokuvateatterit, museot, konserttitalot ja kirjastot on suljettu.

Kansalaisten kulttuurinnälkä ei kuitenkaan ole sammunut. On syntynyt taiteilijoiden luomia yhteisöllisiä verkkotapahtumia, teatterit ja oopperat ovat avanneet arkistojensa aarteet kaikille. Tämä kertoo kulttuurin tarpeesta ja voimasta vaikeinakin aikoina.

Pandemia kuitenkin päättyy joskus. Suljetut toiminnot avataan ja kulttuuritoiminta käynnistyy.

Talouden pysähdys on asettanut Espoon erittäin vaikeaan taloustilanteeseen. Verotulot vähenevät, väestömäärän kasvu luo lisämenoja ja kuntakonsernin velkataakka asukasta kohti on Suomen suurin.

Tulossa on säästöjen ja suunniteltujen investointien lykkäämisen aika.

Espoossa on upeasti panostettu paljon ruumiinkulttuuriin ja musiikkikulttuuriin. Erityisesti urheilutiloihin – sekä tiloja rakentamalla että aikaa vuokraamalla – on panostettu runsaasti.

Vaan yksi on joukosta poissa: teatteri ja teatteritalo.

Espoon kaupunginteatteri on yksi Suomen edullisimmista teattereista. Sen ohjelmapolitiikka perustuu kansainväliseen ja kansalliseen vierailuohjelmistoon. Sen lisäksi vuosittain toteutetaan 2–3 omaa produktiota. Teatterin ylläpito on edullista, vakinaisia kiinnitettyjä esiintyjiä ei ole, muuta henkilökuntaa on vähän. Vierailuille perustuva konsepti on kuitenkin antanut espoolaisille mahdollisuuden kokea teatterikauden hienoimpia ja arvostetuimpia esityksiä, niin Suomesta kuin maailmaltakin. Erityisen suosituiksi ovat tulleet vuosittaiset Viro-viikot. Espoon kaupunginteatterista ja sen vierailukonseptista on muodostunut käsite.

Espoon kaupunginteatteri on vuosia joutunut toimimaan sekä purkukelpoisen kerrostalon alakerrassa että teatteritoimintaan huonosti soveltuvan Espoon kulttuurikeskuksen tiloissa. Suunnitelmia uudesta talosta on ollut – ja on mennyt.

Nykyinen teatteritalosuunnitelma perustuu Espoon kulttuurikeskuksen peruskunnostukseen, laajentamiseen ja uuteen teatteritaloon sen yhteyteen. Suunnitelma on hyvä ja toimiva. Älkäämme antako koronan kaataa toteutusta. Me tarvitsemme teatteritalomme.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut