Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Ruoka-apujärjestöille pikaisesti lisää tukea

Ruoka-avun tarve on lisääntynyt voimakkaasti, mutta ruoka-aputyötä tekevien tahojen tilanne on vaikeutunut.

Ruoka-aputoiminnan ylläpitämiseksi tarvitaan koronakriisin vuoksi lisärahoitusta noin 2 miljoonaa euroa, jotta järjestöt kykenevät vastaamaan kasvaneeseen hätään. Lapsiperheitä ja muita uusia ruoan hakijoita on tullut merkittävästi lisää.

Valtion tämän vuoden talousarvioon on varattu 1,2 miljoonaa euroa ruoka-apua antavien järjestöjen tukemiseen. STM avasi tämän avustuksen haun huhtikuun alussa, ja se päättyi jo. Lyhyestä hakuajasta huolimatta hakemuksia tuli enemmän kuin koskaan aiemmin.

Jakopisteitä on noin 450. Ruokaa jaetaan 17,6 miljoonaa kiloa ja hakijoita on 450 000 (arviolta yli 200 000 eri ihmistä). Kun nykyinen 1,2 miljoonan määrärahaa on koko maahan ja jopa sadoille toimijoille, niin suuria summia ei ole luvassa, vaan puhutaan sisäministeri Ohisalon taannoin mainitsemista ”karkkirahoista”.

Hakemuksissa paistavat koronakriisin aiheuttama ihmisten hätä ja ruoka-aputoimijoille tulleet lisäkustannukset. Yhdistysten talous on heikentynyt, kun muun muassa kuntouttavan työtoiminnan ohjauksen tulot ovat kadonneet, eivätkä esimerkiksi kirpparit ja muut työpajat toimi.

Hallitus, nyt ei ole aikaa hukattavaksi. Lisäsumma ruokajaon mahdollistamiseksi lukuisten eri toimijoiden kautta tarvitaan nyt heti.