Mielipide: Mikä länsimetrossa maksaa?

Ilkka Niemi, Espoo

Nyt kehutaan miten länsimetron kakkosvaihe on pysynyt aikataulussa ja budjetissa. On Big Roomia, tahtituotantoa ja tilannejohtamista. Konsultteja on varmaankin enemmän kuin oikeita työmiehiä. Johdetaan aivan hirveästi. Bonuksiakin on jo luvattu.

Kakkosvaiheen kokonaiskustannukset ovat 1,160 miljoonaa euroa, josta viiden aseman osuus kokonaiskustannuksista on 800 miljoonaa euroa eli 160 miljoonaa per asema (Rakennuslehti 9.3.2019). Metroasema on lähtökohtaisesti (länsimetrossa vain) 90 metriä pitkä laituri, jonka päistä johtaa liukuportaat maan päälle. Näiden kustannus on suuruusluokaltaan 10 miljoonaa euroa. 150 miljoonaa menee sitten johonkin muuhun.

Vertailun vuoksi Keskustakirjasto Oodi tehtiin 100 miljoonalla, Uusi lastensairaala 190 miljoonalla ja Blominmäen jätevedenpuhdistamo (mm. miljoonan m3 luola, 80 000 m3 betonia, prosessilaitteet ja 20 km tunnelia) 400 miljoonalla eurolla.

Asemia rakennellaan viisi vuotta (sen jälkeen kun ne on louhittu ja lujitettu). Vertailun vuoksi saman verran aikaa kului stadionin peruskorjaukseen, kauppakeskus Triplaan / Pasilan uuteen asemaan ja Blominmäen rakennusteknisiin töihin ja prosessiin.

Länsimetron pitäisi kertoa kaupunginvaltuustolle ja espoolaisille veronmaksajille mihin kunkin aseman 160 miljoonaa euroa kuluvat. Kustannukset ovat kuulemma liikesalaisuuksia. Oma arvioni on, että asemien suunnittelun ohjaus on täysin epäonnistunut.

Espoossa on lisäksi kymmeniä homekouluja- ja päiväkoteja, virastotaloja puretaan etuajassa, Tapiolan uimahallia on pidetty tyhjillään vuosikaudet ja Espoon sairaalassa on kymmenien miljoonien urakkariita.

Espoon juristivetoisessa rakentamisessa ainoa mikä toimii on kaavoitus. Mikäli esimerkiksi haluaa rakentaa korkeita kerrostaloja perinteiselle pientaloalueelle, kuten Laurinlahteen, niin kaavamuutos valituksineen käsitellään pikavauhtia yhden liikenneministerin toimikauden aikana.

Kommentoi