Mielipide: Kesäaikataulut täyttivät ruuhkabussit ja turvavälin pitäminen vaikeutui

Toni Ohvo Kirkkonummi

Helsingin seudun liikenne HSL otti kesäaikataulut käyttöön maanantaina 20. huhtikuuta, koska matkustajamäärät ovat vähentyneet koronavirustilanteen vuoksi. Kesäaikataulujen käyttöönotto näkyy voimakkaimmin pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä. Bussien vuorovälejä on harvennettu normaaliaikatauluun verraten ja osa linjoista on tauolla.

Kesäaikataulujen käyttöönotosta huolimatta kesälomakausi ei ole vielä alkanut. Suuri osa suomalaisista on siirtynyt etätöihin. Kaikilla työssäkäyvillä ei ole mahdollisuutta etätyön tekemiseen esimerkiksi työn luonteen vuoksi. Heidän tarvitsee kulkea työmatkaansa päivittäin ja osa heistä käyttää työmatkansa kulkemiseen joukkoliikennettä.

Aamu- ja iltapäivien ruuhka-aikoina osa bussivuoroista on lähes täynnä matkustajia, kun bussilinjan vuoroväli on kesäaikataulujen takia harventunut. Matkustajia tulee samaa bussiin enemmän, kun vuoroväli on harvempi. Koronavirustilanteessa ruuhka-aikoinakin käytössä olevat ruuhka-aikojen harvennetut vuorovälit ja täysi bussillinen matkustajia ei ole hyvä yhdistelmä. Ruuhka-aikana täydessä bussissa turvavälin pitäminen muihin matkustajiin vaikeutuu ja mahdolliset tartunnat leviävät helpommin.

Kesäaikataulujen käyttöä pitäisi tässä tilanteessa soveltaa ja huomioida, että ruuhka-aikoina kulkee edelleen työssäkäyviä matkustajia. Erityisesti matkustajavolyymeiltaan matkustetuimmilla bussilinjoilla pitäisi vähintään ruuhka-aikoina olla normaalit vuorovälit käytössä. Tämä muutos suojelisi matkustajien terveyttä, varsinkin kun bussissa saattaa olla esimerkiksi riskiryhmään kuuluva tai kriittisellä alalla työskentelevä lääkäri.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut