Mielipide | Porkkalaan olisi aika avata kansallispuisto

Koronapandemia on pakottanut monet ihmiset jäämään kotiin. Neljän seinän sisään lukkiutuminen useiksi viikoiksi on henkisesti hyvin raskasta. Stressi ja huoli tulevaisuudesta voivat kasvaa suuriksi ja mielenterveyspalveluiden mukaan monen ahdistus on syventynyt sulkutoimien jatkuessa.

Luonto voi antaa ihmiselle pienen hengähdystauon ja auttaa arjen jaksamisessa. Metsäisiä polkuja, tuulista merenrantaa ja kauniita niittyjä on onneksi tarjolla monilla asuinalueilla, myös pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa. Näistä meidän on pidettävä kaavoituksessa kiinni jatkossakin.

Meille suomalaisille luonto on ollut tärkeä aina, mutta vallitsevan koronakriisin keskellä sen arvostus on kasvanut entisestään. Nyt olisikin oikea aika päättää uusista kansallispuistoista ja retkeilyalueista, jotta ihmisillä olisi tulevaisuudessakin hyvät mahdollisuudet nauttia luonnosta, ja jotta voimme turvata kiihtyvällä tahdilla hupenevaa luonnon monimuotoisuutta. Hallitusohjelmassa on kirjattu kansallispuistoverkoston laajentamisesta.

Erinomaisena vaihtoehtona toimisi jo aiempina vuosina esillä ollut Porkkalaan perustettava merellinen kansallispuisto, joka tukisi sijainnillaan Suomenlahden merellisten kansallispuistojen verkostoa. Porkkala oli yksi Suomen ensimmäisistä kansallispuistoista vuonna 1938. Neuvostoliiton vuokra-ajan jälkeen luontoarvot olivat kärsineet ja kansallispuistostatus päättyi.

Porkkala on monipuolinen luontoparatiisi. Se sisältää metsää, merta ja monipuolisesti erilaisia luontotyyppejä, myös merenalaisia. Sijainti Kirkkonummen eteläkärjessä on mitä mainioin. Pääsy alueelle onnistuu myös julkisin kulkuneuvoin ja saariston yhteysaluksen kulun aloittaminen alueelle voisi tarjota merellisen päivän myös veneettömälle. Kauniin luonnon lisäksi Porkkala sitoo nykypäivän historiaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut