Mielipide: HSY yrittää jatkuvasti vähentää Ämmässuon hajuhaittoja

HSY käsittelee vuosittain yli 60 000 tonnia biojätettä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa. Matilda Isohella

Petri Kouvo toimialajohtaja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Mielipidekirjoituksessa (LV 25.–26.4.) Nuuksio-seuran puheenjohtaja Hannele Kerola toi esille huolen biojätteen käsittelyyn liittyvistä hajuhaitoista Ämmässuolla. Me HSY:ssä etsimme jatkuvasti uusia keinoja vähentää jätteen käsittelystä aiheutuvia hajuhaittoja.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY käsittelee biojätettä yli 60 000 tonnia vuodessa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa. Siellä siitä tehdään kompostia sekä biokaasua eli biojäte hyödynnetään kokonaisuudessaan.

Biojätteen käsittelyssä on eri vaiheita. Ensiksi biojäte kompostoidaan tai mädätetään sisätiloissa noin neljä viikkoa. Sieltä biojäte siirretään ulos jälkikypsytykseen.

Ulkona aumoja on käännettävä kahden–kolmen viikon välein, jotta kompostointiprosessi tehostuu ja nopeutuu. Aumojen kääntö kestää kaksi arkipäivää. Siitä saattaa aiheutua hajuhaittoja etenkin sateisen talven jälkeen. Tämän kevään hajupulmat ovat johtuneet juuri poikkeuksellisesta talvesta. Jälkikypsytys kestää noin neljä kuukautta. Kun komposti on kypsynyt tarpeeksi, siitä valmistetaan multaa. Myymme sitä myös asukkaille Sortti-asemillamme.

Kehitämme jatkuvasti toimintaamme Ämmässuolla. Hajuhaittojen estämiseksi olemme muun muassa pidentäneet kompostin käsittelyaikaa sisätiloissa, parantaneet ilmanvaihtoa käsittelylaitoksissa ja vaihtaneet ilmansuodatinmateriaalin kompostointilaitoksessa. Viime vuonna otimme käyttöön tukiaineen kuivatushallin, jolla parannamme biojätteen kompostointiprosessia.

Pidämme säännöllisesti alueen asukkaiden kanssa yhteistyötilaisuuksia, joissa keskustelemme heidän kanssaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminnasta. Tilaisuuksia on järjestetty yli kymmenen vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu