Mielipide: Hyvä asukas – tiedätkö lähellesi suunniteltavasta junavarikosta?

Luoman ja Mankin ympäristön puolesta -ryhmä

Uudenmaan liitto valmistelee parhaillaan maakuntakaava, joka koskee Uudenmaan alueiden käyttöä, asumista ja liikennettä. Uusimaa 2050 -kaava vaikuttaa myös sinuun ja lähiympäristöösi.

Kaava on jo hyväksytty maakuntahallituksessa ja lähestyy vääjäämättä lopullista hyväksymistä Uudenmaan maakuntavaltuustossa 9. kesäkuuta 2020. Silloin hyväksytään suunnitelmia, jotka tuovat toteutuessaan peruuttamattomia muutoksia asuinympäristöömme.

Varikkoa suunnitellaan ja halutaan rakentaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle alueelle, jossa sinä suur-kauklahtelainen ja luomalainen asut, käyt koulua, virkistäydyt ja harjoitat elinkeinojasi, missä maaperä on todettu erittäin huonoksi rakentamiselle saven ja tulvariskin takia. Sinne, missä erittäin uhanalaiset eläinlajit elävät (meriuposkuoriainen), sinne missä rauhoitetut linnut (mm. merikotka) lisääntyvät ja sinne missä purot ja joet on kunnostettu meritaimenille.

Väyläviraston suunnittelema raskaan raideliikenteen varikkoa tarkoittava merkintä lisättiin maakuntakaavaan kaavakäsittelyn loppuvaiheessa. Ympäristö- ja museoviranomaisilta sekä muilta asianosaisilta oli pyydetty lausunnot kaavan luonnoksesta, jossa ei ollut varikkomerkintää Luoma-Mankin kohdalla. Espoolaiset ja kirkkonummelaiset, yhdistykset, luontojärjestöt, elinkeinoharjoittajat ja museoviranomainen tekivät yhteensä 150 muistutusta kaavakarttaan yllättäen lisätystä varikkomerkinnästä.

Uudenmaan maakuntahallituksen mukaan valtava junavarikko voidaan rakentaa Mankin ja Luoman pelloille, Kauklahden uusien asuinalueiden välittömään läheisyyteen, suoraan näköyhteyteen Lasilaaksosta ja keskelle Luoman ja Mankin kylämäistä aluetta. Väyläviraston tavoitteen mukaan alueelle rakennettaisiin varikko, johon mahtuisi paikasta riippuen jopa 82 noin 80 metriä pitkää junaa ja niiden teollisuus- ja huoltohallit. Näiden valo- ja äänisaaste olisi ympärivuorokautinen.

Sinun vuoksesi perustettiin Facebook-sivua ylläpitävä ryhmä, joka ajaa asiaa tämän valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön ja luonnonsuojelualueen suojelemiseksi. Liity joukkoomme somessa ja allekirjoita adressimme tai ota yhteyttä maakuntavaltuuston jäseniin ja kerro, mitä tämä alue merkitsee sinulle, ja että varikolle on löydettävä pikimmiten parempi sijainti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut