Mielipide: Espoon lupaus prinssi Bertilille velvoittaa moraalisesti

Ulf Johansson entinen tiedotus-29sihteeri ja kaupunginvaltuutettu

Luin ilolla Länsiväylästä (LV 6.5.), että Espoon kaupunki on sopinut Espoon automuseon kanssa kahden vuoden jatkoajasta Pakankylän kartanon navetan tiloissa.

Olin Espoon kaupungin tiedotussihteerin ominaisuudessa mukana, kun Ruotsin ”moottoriprinssi” Bertil 1981 vieraili Rafael ”Rafu” Huhdan kolme vuotta aiemmin perustamassa automuseossa.

Tähän aikoinaan sadan lehmän navettaan oli Rafu ehtinyt kerätä satakunta vanhaa ajopeliä, muun muassa laajan Saab-kokoelman. Ruotsin suosittu prinssi tuli Espooseen vain automuseon takia. Paikalla olivat myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Erik Olander ja kaupunginjohtaja Teppo Tiihonen.

Vaikka navettaa oli talkoilla kunnostettu, oli se vielä paikoin ankean näköinen. Tämä ehkä hieman nolotti kaupungin edustajia. Rafu käytti tilaisuutta hyväkseen ja ehdotti uusia tiloja museolle kaupungin rakentamana. Silloin Erik Olander lupasi suoralta kädeltä prinssin kuullen, että kaupunki tulee vastaan todeten: ”Tämä museo on sen arvoinen”. Tiihosen nyökkäillessä Olander otti markan taskustaan luovuttaen sen Rafulle pesämunaksi.

Muutamaa kuukautta myöhemmin kaupunkisuunnittelusta vastaava johtaja Hans Korsbäck tarjosi tonttivarausta Oittaalta. Rafu Huhta ryhtyi heti tekemään suunnitelmia ja etsimään sponsoreita hankkeelle, joka jäi kuitenkin toteutumatta kun Huhta sairastui ja kuoli.

Museoyhdistyksen voimavarat eivät uudisrakennukseen riittäneet ja navetan kunnostusta jatkettiin sen soveltuessa kuitenkin kohtalaisesti museon toimintaan. Aikanaan navetta siirtyi yksityisiltä omistajilta kaupungille, jolloin prinssille annettu lupaus muistui taas mieleen.

Mielestäni ”kuninkaallinen” lupaus ainakin moraalisesti velvoittaa kaupunkia tukemaan rakennuksen peruskorjausta museokäyttöön. Tavallaan se olisi helpotus kaupungillekin, jolla on aivan liikaa vanhoja suojeltuja rakennuksia vailla mielekästä käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 6. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 7. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 8. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 9. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 10. Länsimetron jatkeella alkaa kiskojen asennus
 11. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 12. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 13. Kiekko-Vantaan kapteeni vaihtaa Kiekko-Espoon alakertaan – "Erno on loistava joukkueen jätkä"
 14. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 15. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.