Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Espoon lupaus prinssi Bertilille velvoittaa moraalisesti

Luin ilolla Länsiväylästä (LV 6.5.), että Espoon kaupunki on sopinut Espoon automuseon kanssa kahden vuoden jatkoajasta Pakankylän kartanon navetan tiloissa.

Olin Espoon kaupungin tiedotussihteerin ominaisuudessa mukana, kun Ruotsin ”moottoriprinssi” Bertil 1981 vieraili Rafael ”Rafu” Huhdan kolme vuotta aiemmin perustamassa automuseossa.

Tähän aikoinaan sadan lehmän navettaan oli Rafu ehtinyt kerätä satakunta vanhaa ajopeliä, muun muassa laajan Saab-kokoelman. Ruotsin suosittu prinssi tuli Espooseen vain automuseon takia. Paikalla olivat myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Erik Olander ja kaupunginjohtaja Teppo Tiihonen.

Vaikka navettaa oli talkoilla kunnostettu, oli se vielä paikoin ankean näköinen. Tämä ehkä hieman nolotti kaupungin edustajia. Rafu käytti tilaisuutta hyväkseen ja ehdotti uusia tiloja museolle kaupungin rakentamana. Silloin Erik Olander lupasi suoralta kädeltä prinssin kuullen, että kaupunki tulee vastaan todeten: ”Tämä museo on sen arvoinen”. Tiihosen nyökkäillessä Olander otti markan taskustaan luovuttaen sen Rafulle pesämunaksi.

Muutamaa kuukautta myöhemmin kaupunkisuunnittelusta vastaava johtaja Hans Korsbäck tarjosi tonttivarausta Oittaalta. Rafu Huhta ryhtyi heti tekemään suunnitelmia ja etsimään sponsoreita hankkeelle, joka jäi kuitenkin toteutumatta kun Huhta sairastui ja kuoli.

Museoyhdistyksen voimavarat eivät uudisrakennukseen riittäneet ja navetan kunnostusta jatkettiin sen soveltuessa kuitenkin kohtalaisesti museon toimintaan. Aikanaan navetta siirtyi yksityisiltä omistajilta kaupungille, jolloin prinssille annettu lupaus muistui taas mieleen.

Mielestäni ”kuninkaallinen” lupaus ainakin moraalisesti velvoittaa kaupunkia tukemaan rakennuksen peruskorjausta museokäyttöön. Tavallaan se olisi helpotus kaupungillekin, jolla on aivan liikaa vanhoja suojeltuja rakennuksia vailla mielekästä käyttöä.