Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Korona karsi kesätyöpaikkoja

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkisti alkuviikosta hyytävän talousennusteen. Etla ennustaa Suomen bruttokansantuotteen (BKT) laskevan tänä vuonna kahdeksan prosenttia.

Koronakriisi on iskenyt eniten palvelualoihin. Etlan ennusteen mukaan pahiten sukeltaa hotelli- ja ravintola-ala, jonka arvonlisäyksestä lähtisi peräti 30 prosenttia. Kaupan alalle ja yrityspalveluihin Etla ennustaa lähes kymmenen prosentin pudotusta.

Etla kuitenkin korostaa, että koronapandemian vaikutusten arviointi eri toimialojen kehitykseen on erittäin haasteellista, joten se korostaa ennusteiden olevan suuntaa antavia.

Koronakriisin vaikutukset näkyvät Espoon karuissa työttömyysluvuissa. Uudenmaan ely-keskuksen mukaan Espoossa oli toukokuun ensimmäisellä täydellä viikolla jo lähes 25 000 työtöntä. Espoon 17,1 prosenttiin nousseen työttömyysasteen perusteella kaupungissa asuvasta työvoimasta noin joka kuudes oli ilman työtä toukokuun alkupuolella.

Toukokuun alun luvuissa ovat mukana myös lomautetut sekä korona-aikana poikkeuksellisesti työttömyysturvaan oikeutetut yrittäjät.

Viimeisenä koronattomana kuukautena helmikuun lopussa Espoossa oli 11 000 työtöntä ja työttömyysaste 7,7 prosenttia.

Koronakriisi on karsinut rajulla kädellä myös nuorten kesätyöpaikkoja niin yksityisellä kuin julkisella sektorillakin. Länsiväylä kertoi viikonloppuna, kuinka esimerkiksi Espoon kaupunki on perunut kesätyöt yli 170 henkilöltä. Ely-keskuksen mukaan puolestaan kesätyöpaikkailmoituksia oli huhtikuussa hieman yli puolet viime vuoden huhtikuun määrästä.

Koronarajoitusten lieventäminen lisää jonkin verran työllisyyttä ja myös kesätyöntekijöiden tarvetta. Isompaa helpotusta tuskin on kuitenkaan luvassa, kun samaan aikaan vakituisiakin työntekijöitä on edelleen paljon lomautettuina töiden vähennettyä tai loputtua kokonaan.

Mikko Heino

vastaava päätoimittaja

mikko.heino@media.fi