Mielipide: Leikkausten keskittäminen ei toimi nykyisellään

Huolestunut espoolainen

Jos espoolainen tarvitsee tekonivel- tai jalkateräleikkausta, hän joutuu matkustamaan Lohjalle tai Vantaalle, osa matkustaa kuulemma Tampereelle tai Jämsään, koska jonot kotona ovat liian pitkiä. Selkäpotilas saa kutsun Helsingistä, Porvoosta tai Hyvinkäältä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) keskittämisehdot ovat sekoittuneet ja pahentaneet tilannetta, vaikka perusidea on oikea mutta pienelle Suomelle liian jäykkä ja turha tiukka. Jorvin sairaala on jo ajettu alas esimerkiksi ortopediseltä puolelta, Raaseporin sairaala seuraamassa syksyllä ja Lohja pian ylikuormitettu.

Jorvin sairaala yksin myös ei riitä omalle kasvavalle väestölle. Saman kokoiset kaupungit muualla Euroopassa hoitavat omia potilaita 2–3 sairaalassa. Ennen kuin Tampereen Coxa rakentaa uuden siiven, koska potilasvirta pääkaupunkiseudulta lisääntyy, olisi järkevää, että Espoo rakentaa sen.

Jos Länsi-Uudenmaan sote alue toteutuu, olisiko vihdoin aika järjestää Hus kokonaan uusiksi? Espoo nousee ylös piilosta ja keskustelee 460 000 asukasta selän takana muiden sairaaloiden ja sote alueiden kanssa itsevarmana kuka hoitaa mitä potilaita? Hoidon laatu ja riittävä leikkausmäärä per yksikkö tai kirurgi täytyy ottaa huomioon. Muuten nykysysteemi romahtaa pian ja ainoat voittajat ovat muut sairaanhoitopiirit ja yksityiset firmat jotka hoitavat Husin potilaita palvelusetelillä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut