Mielipide: Leikkausten keskittäminen ei toimi nykyisellään

Huolestunut espoolainen

Jos espoolainen tarvitsee tekonivel- tai jalkateräleikkausta, hän joutuu matkustamaan Lohjalle tai Vantaalle, osa matkustaa kuulemma Tampereelle tai Jämsään, koska jonot kotona ovat liian pitkiä. Selkäpotilas saa kutsun Helsingistä, Porvoosta tai Hyvinkäältä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) keskittämisehdot ovat sekoittuneet ja pahentaneet tilannetta, vaikka perusidea on oikea mutta pienelle Suomelle liian jäykkä ja turha tiukka. Jorvin sairaala on jo ajettu alas esimerkiksi ortopediseltä puolelta, Raaseporin sairaala seuraamassa syksyllä ja Lohja pian ylikuormitettu.

Jorvin sairaala yksin myös ei riitä omalle kasvavalle väestölle. Saman kokoiset kaupungit muualla Euroopassa hoitavat omia potilaita 2–3 sairaalassa. Ennen kuin Tampereen Coxa rakentaa uuden siiven, koska potilasvirta pääkaupunkiseudulta lisääntyy, olisi järkevää, että Espoo rakentaa sen.

Jos Länsi-Uudenmaan sote alue toteutuu, olisiko vihdoin aika järjestää Hus kokonaan uusiksi? Espoo nousee ylös piilosta ja keskustelee 460 000 asukasta selän takana muiden sairaaloiden ja sote alueiden kanssa itsevarmana kuka hoitaa mitä potilaita? Hoidon laatu ja riittävä leikkausmäärä per yksikkö tai kirurgi täytyy ottaa huomioon. Muuten nykysysteemi romahtaa pian ja ainoat voittajat ovat muut sairaanhoitopiirit ja yksityiset firmat jotka hoitavat Husin potilaita palvelusetelillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.