Pääkirjoitus: Poikkeuksellisen ansaittu loma

Koululaiset pääsivät tänä viikonloppuna ansaitulle kesälomalle. Lukuvuoden viimeiset kuukaudet ovat todellakin olleet poikkeuksellisia – tai kummallisia kuten eräs opettaja asian muotoili Wilma-viestissään. Opettajat ja oppilaat joutuivat ottamaan juoksusta käyttöön aivan uusia työskentelytapoja.

Pakon sanotaan olevan hyvä konsultti, mutta liikkuvaan junaan on aina haasteellista hypätä. Kollega Länsi-Uusimaa-lehdestä muotoili asian näin: Jos massiivisesta etäkouluun siirtymisestä olisi tiedetty syksyllä, olisi tätä suurhanketta varten perustettu työryhmiä ja palkattu konsultteja – hyvä jos käytänteistä olisi päästy yksimielisyyteen määräaikaan mennessä.

Poliitikkojen ja virkamiesten viime päivien lomaillako vai eikö kotimaassa -pingistä seuratessa mieleen tulikin, että jos kouluissa olisi jääty odottamaan ylätason pääsyä yhteisymmärrykseen siitä, mitä tehdä ja mitä ei tehdä etäkoulussa, niin todistukset olisivat saattaneet olla jaossa ennen ohjeiden saapumista.

Espoossa oppilailta ja huoltajilta kysyttiin etäkoulun sujumisesta ja koulusta kun kysyttiin, niin saatiin myös arvosanoja. Asteikolla 0-10 kyselyyn vastanneiden oppilaiden antamien arvosanojen keskiarvo oli 7,9 ja huoltajien 8,1. Oppilaista yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että he saivat riittävästi tukea opettajilta, kun taas huoltajista tätä mieltä oli kolme neljästä.

Kiitosta huoltajat jakoivat opettajille luovuudesta ja oppilaiden tukemisesta erikoisessa tilanteessa, vaikka erilaisten välineiden ja alustojen runsaus tuskastuttikin osaa huoltajista.

On silti hyvä muistaa, että numeroiden takana on aina yksittäisiä ihmisiä, joiden kokemukset vaihtelevat. Kouluvuotensa päättävien joukossa on yhtä monta tarinaa kuin on kesälomalle lähtijöitäkin. Toisille polku on ollut tasaisen turvallinen, toisille taas yksinäisempi ja kivikkoisempi. Ansaittua lomaa ihan jokaiselle.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 11. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.