Mielipide: Toimet Pitkäjärven ja Lippajärven kunnostamiseksi aloitettava

Riikka Pakarinen, kaupunginvaltuutettu (kesk.) Aili Pesonen, viherlaaksolainen

Keskellä Espoota, kymmenientuhansien ihmisten lähialueella sijaitsee Espoossa kaksi kaunista järveä, Pitkäjärvi ja Lippajärvi. Espoo on käyttänyt 2010-luvulla runsaasti rahaa vesien kuntotutkimuksiin ja suunnitelmien laadintaan. Valitettavasti käytännön toimenpiteet ovat jääneet lähes olemattomiksi.

Pitkäjärven rannalla olevaa Laaksolahden urheilupuistoa kunnostetaan parhaillaan. Vanha, tyhjillään ollut jäähalli on purettu ja urheilukentän ja uimarannan tuntumaan on rakenteilla alue perheiden ja urheilijoiden käyttöön. Alueelta löytyvät jatkossa rantalentopallo-, koripallo- ja jalkapallokentät, lasten leikkialue ja liikuntahalleja. Upean harrastepaikan keskellä sijaitsee Laaksolahden uimaranta. Talvella paikassa on mahdollisuus harrastaa avantouintia, mutta valitettavasti kesällä järven virkistyskäyttö on lähes mahdotonta vaikean sinilevätilanteen vuoksi. Veden laatu on muiltakin osin heikko. Alueen sinällään hyvin tärkeän infrarakentamisen lisäksi kaupungin tulisi kuitenkin huolehtia myös alueen luonnon tarjoamista virkistysmahdollisuuksista. Tässä tapauksessa järven kunnosta.

Pitkäjärven ja Lippajärven kunnostuksesta on laadittu suunnitelma ja sen toteuttamisesta tehtiin toimestani valtuustokysymys keväällä 2020. Valtuustokysymyksen allekirjoitti 44 valtuutettua. Voidaan siis todeta, että järvien kunnostus nähdään myös päättäjien keskuudessa hyvin tärkeänä. Järvien kuntoon kohdistuu entisen kuormituksen lisäksi myös uusia uhkia. Espoon vesiensuojelun toimenpideohjelmassa vuosille 2016–2021 todetaan, että rakentaminen lisää hulevesien kuormitusta moninkertaiseksi normaaliin verrattuna. Tilannetta ei helpota se, että Viherlaaksossa Lippajärven valuma-alueella on paraikaa käynnissä useita mittavia rakennushankkeita, jopa aivan ranta-alueen tuntumassa.

Meillä on siis tieto ja suunnitelma mitä tehdä ja kuinka edetä. Enää puuttuu kaupungin konkreettiset toimet. Aikaa ei ole hukattavaksi. Espoon on syytä ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin järvien vedenlaadun parantamiseksi. Täytyy myös muistaa, että uintimahdollisuus keskellä Espoota vähentää painetta Pohjois-Espoon alueen tällä hetkellä vielä hyväkuntoisilta vesistöiltä, jotka nykytilanteen vuoksi ruuhkautuvat kesän aikana voimakkaasti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut