Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Oittaa Espoon keskuspuistoksi

Keskustelu eri medioissa velloo taas kerran Oittaan ympärillä – nyt teemalla datakeskus vai virkistyskeskus. Itse kannatan virkistyskeskusta.

Espoo on kasvava kaupunki, jossa asutus ohjataan hallitusti joukkoliikenteen valtasuonien piiriin. Kaupungin ennustetut kasvuluvut ovat omaa luokkaansa koko maan, jopa Uudenmaankin mitassa. Liikenneyhteydet ja asumiset ovat siis hyvin suunniteltuja ja työn alla – vaan miten on virkistysalueiden laita?

Toukokuun alussa koronapandemian aikana tehdyt matkapuhelinpaikannukset kasvoivat suosituimmilla ulkoilualueilla merkittävästi vuoden takaiseen verrattuina. Oittaan kasvuluku + 131 prosenttia oli kärkipään tuloksia. Oittaata siis tarvitaan! Asiantuntijat korostavat lisäksi, että tämän pandemia-ajan käyttäytymismuutoksista monet ovat tulleet jäädäkseen. Ihmiset haluavat viettää aikaansa läheistensä kanssa enenevässä määrin paitsi kotipiirissä, myös lähiluonnossa.

Näille trendeille – Espoon kasvu ja luontoalueiden kiinnostavuuden lisääntyminen – vastakkainen hanke on ainutlaatuisen Oittaan alueelle suunniteltu datakeskus. Jo pelkkä suunnittelu on märkä rätti vasten kasvoja, suoranainen häpäisy, kaikille nykyisille ja tuleville läheistä ulkoilualuetta halajaville espoolaisille.

Käännän ajatuksen ylösalaisin: tungetaankin datakeskus johonkin kaukaiseen suohon ja laajennetaan Oittaan alue Espoon keskuspuistoksi. Sähkö virtaa edullisesti piuhoja pitkin kauaksikin, mutta kymmenientuhansien espoolaisten ei ole mitenkään älykästä matkata kovin kauaksi säännöllistä ulkoiluaan harrastamaan – vähiten luonnon itsensä takia.

Oittaan luontoliikunta-alue siis kattamaan koko kehäkolmosen ja Bodomjärven välinen kannas. Se voi jatkossakin tarjota luontoelämyksiä kasvavan Espoon yhä kasvavalle espoolaisjoukolle.