Mielipide: Oittaa Espoon keskuspuistoksi

J.T .Hartikainen FM, geotieteet

Keskustelu eri medioissa velloo taas kerran Oittaan ympärillä – nyt teemalla datakeskus vai virkistyskeskus. Itse kannatan virkistyskeskusta.

Espoo on kasvava kaupunki, jossa asutus ohjataan hallitusti joukkoliikenteen valtasuonien piiriin. Kaupungin ennustetut kasvuluvut ovat omaa luokkaansa koko maan, jopa Uudenmaankin mitassa. Liikenneyhteydet ja asumiset ovat siis hyvin suunniteltuja ja työn alla – vaan miten on virkistysalueiden laita?

Toukokuun alussa koronapandemian aikana tehdyt matkapuhelinpaikannukset kasvoivat suosituimmilla ulkoilualueilla merkittävästi vuoden takaiseen verrattuina. Oittaan kasvuluku + 131 prosenttia oli kärkipään tuloksia. Oittaata siis tarvitaan! Asiantuntijat korostavat lisäksi, että tämän pandemia-ajan käyttäytymismuutoksista monet ovat tulleet jäädäkseen. Ihmiset haluavat viettää aikaansa läheistensä kanssa enenevässä määrin paitsi kotipiirissä, myös lähiluonnossa.

Näille trendeille – Espoon kasvu ja luontoalueiden kiinnostavuuden lisääntyminen – vastakkainen hanke on ainutlaatuisen Oittaan alueelle suunniteltu datakeskus. Jo pelkkä suunnittelu on märkä rätti vasten kasvoja, suoranainen häpäisy, kaikille nykyisille ja tuleville läheistä ulkoilualuetta halajaville espoolaisille.

Käännän ajatuksen ylösalaisin: tungetaankin datakeskus johonkin kaukaiseen suohon ja laajennetaan Oittaan alue Espoon keskuspuistoksi. Sähkö virtaa edullisesti piuhoja pitkin kauaksikin, mutta kymmenientuhansien espoolaisten ei ole mitenkään älykästä matkata kovin kauaksi säännöllistä ulkoiluaan harrastamaan – vähiten luonnon itsensä takia.

Oittaan luontoliikunta-alue siis kattamaan koko kehäkolmosen ja Bodomjärven välinen kannas. Se voi jatkossakin tarjota luontoelämyksiä kasvavan Espoon yhä kasvavalle espoolaisjoukolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.