Mielipide: Kotihoidon pysäköintiä on helpotettava myös Espoossa

Aulikki Pentikäinen (sd.)valtuutettu, teknisen lautakunnan vpj. Johanna Värmälä (sd.) valtuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan 2. vpj.

Yli kymmenen vuoden taisto kotihoidon työntekijöiden käytössä olevien autojen pysäköinnin helpottamiseksi on tuottanut tulosta. Tilanne parani, kun maamme hallituksen esitys tieliikennelain muuttamisesta astui voimaan kesäkuun alussa. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan uudet säännökset mahdollistavat kotihoitajien ja vastaavia palveluja tuottavien työntekijöiden ajoneuvojen pysäköinnin muun muassa ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta sekä tekninen lautakunta ovat käsitelleet kotihoidon työntekijöiden pysäköintiongelmaa 41 valtuutetun allekirjoittaman valtuustokysymyksen myötä vuonna 2016. Vastauksen perusteella virkamiehet lupasivat etsiä ratkaisuja, jotka helpottaisivat pysäköintiongelmia. Lisäksi valtuusto hyväksyi yksimielisesti demareiden tekemän toivomuksen, jossa toivottiin, että asiakkaiden kotona työtä tekevien kotihoidon työntekijöiden pysäköintiä helpotetaan viivytyksettä. Saamiemme tietojen mukaan joissain talonyhtiöissä onnistuttiin varaamaan kotihoidolle erillinen autopaikka, mikä edisti kotihoidon työntekijöiden pääsyä asiakkaiden luo.

Kotihoidon työntekijöiden työnteon mahdollistaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista, jonka vuoksi me demarit olemme halunneet parantaa pysäköintiin liittyvää käytäntöä. Muutos on ollut tarpeen myös siksi, että kotihoidon työntekijöiden ei tarvitsisi maksaa pysäköintivirhemaksuja itse, kuten on tapahtunut. Virhemaksu on voinut tulla esimerkiksi tilanteessa, jossa työntekijän on tarvinnut olla asiakkaan luona suunniteltua pidempään.

Lakimuutoksen myötä kunta voi halutessaan myöntää pysäköintitunnukset kotihoidon työntekijälle tai kotihoitoa tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle kunnan lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteuttamista varten. On kuitenkin huomioitava, että Espoon kaupunki totesi viime vuoden joulukuussa lakiehdotukseen liittyvässä lausunnossaan, että Espoossa ei ole menettelytapaa lupien myöntämisprosessiin.

Kunnalle annettua uutta tehtävää eli pysäköintitunnusten myöntämistä, on syytä toteuttaa myös Espoossa. Lisäksi on tärkeää, että kotihoidon työntekijöillä olisi mahdollisuus pysäköidä jatkossakin talonyhtiöiden parkkipaikoille. Se on tarpeen, koska pysäköintitunnus ei oikeuta pysäköintiin asuinkiinteistön piha-alueella, jos alue ei ole kunnan katuverkolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.