Pääkirjoitus: Närästävä jakosuhde

Suunnitelmat kaupunkiradan jatkamiseksi Leppävaarasta Kauklahteen ovat olleet valmiit jo kuusi vuotta. Tällä viikolla tuli lopulta valtion suunnalta myös pitkään odotettu rahoituspäätös, kun hallitus päätti lisäbudjetissa osoittaa hankkeeseen 137,5 miljoonaa euroa.

Viime vuoden hintatasolla kaupunkiradan lisäraiteiden hinta on 275 miljoonaa eli valtio lupautui kattamaan kustannuksista puolet. 50/50-jakosuhde on jo ehtinyt närästää Espoossa. Vertailukohtana on käytetty Vantaan kehärataa, joiden kustannuksista valtio maksoi 70 prosenttia. Espoolle 50/50-jakosuhde tarkoittaa 55 miljoonaa lisää maksettavaa.

Kaupunkiradan nytkähtäminen eteenpäin vaatii Espoossa seuraavaksi valtion kanssa tehdyn mal-sopimuksen hyväksymisen kaupunginhallituksessa.

Seuraava kaupunkirataan liittyvä päätös on listoilla jo ensi viikolla, kun Uudenmaan maakuntavaltuusto kokoontuu päättämään Uusimaa 2050 -kaavasta, johon liittyy myös kaupunkiradan tarvitseman varikon paikka. Sijoitusvaihtoehtoina esitettyjen Mankin ja Luoman asukkaat luovuttivat tällä viikolla varikkoa vastustavan parintuhannen nimen adressin.

Kesän jälkeen Espoon kaupunginvaltuutettujen pöydälle tulee radan rahoituksesta päättäminen. Valmistelusta poikkeavasta yli 50 miljoonan kustannuslisäyksestä päätetään samaan aikaan kun päättäjien pitäisi alkaa tehdä toukokuussa sovitun tuottavuus- ja sopeutusohjelman mukaisia säästölistoja.

Espoo on ennen säästöpäätöksiä odottanut koronakriisin talousvaikutusten tarkentumista sekä tietoa siitä, miten valtio kompensoi kuntien tulojen laskua ja menojen kasvua. Lisäbudjetissa kunnille ja sairaanhoitopiireille osoitetaan 1,4 miljardia euroa, ja rahan kohdentuminen tarkentuu myöhemmin.

Espoon kasvava velkamäärä on nyt miljardin euron tienoilla, ja kuntapäättäjillä onkin syksyllä tiukka paikka. Luvassa on jälleen kiivas keskustelu siitä, mitä menoja karsitaan ja miten tuloja voitaisiin lisätä.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.