Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Espoo rakennetaan täyteen pieniä asuntoja

Suomessa asutaan yhä ahtaammin – neliöitä on asukasta kohden vähiten Euroopassa. Silti erityisesti pääkaupunkiseudulle kaavoitetaan kovaan tahtiin yhä pienempiä asuntoja.

Espookin rakennetaan täyteen pieniä asuntoja, asukkaiden viihtyvyydestä välittämättä. Tärkeintä tuntuu olevan kiinteistön omistajan ja rakennusliikkeen maksimaalinen voitto. Pienet asunnot myös sopivat hyvin sijoitusasunnoiksi ja neliöhinnat jatkavat kipuamistaan. Suunta on pientaloista kohti suuria kerrostaloja.

Tapiolan alueella hyvä esimerkki on Pohjois-Tapiolan Valkjärventien ja Rauduntien kulma, johon suunnitellaan massiivista kerrostalorakentamista keskelle pientaloaluetta. Tontin rakennusoikeus on tarkoitus nostaa 2,5-kertaiseksi. Kerrosten suurin sallittu lukumäärä nousee samalla kolminkertaiseksi. Tontilla sijainnut vain 20 vuotta vanha pienehkö kaksikerroksinen toimisto puretaan uudisrakentamisen tieltä. Tässäkin hankkeessa keskimääräinen asuntokoko on 50 neliötä.

Rakentamisen ja kaavoituksen ohjenuorana ei voi olla vain tuoton maksimointi – kaavoituksen tulee lähteä kaupunkilaisten aidoista tarpeista, kaikki perheet eivät voi muuttaa kehyskuntiin. Eikä täydennysrakentamisella pitäisi tuhota nykyistä asuinympäristöä, vaan sen pitäisi sulautua olemassa olevaan rakennuskantaan.