Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn perusteella yritykset ovat koronakriisin keskellä löytäneet aseekseen luovuuden. Peräti yli kolmannes kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoitti kehittäneensä uusia tuotteita, palveluja tai liiketoimintoja.
Nopeat uudet tuotteistamiset kertovat myös yritysten ja yrittäjien sitkeydestä. Hanskat eivät ole pudonneet tiskiin, vaan yrityksissä on päätetty taistella olemassaolon puolesta.
Huoli tulevasta painaa edelleen yrittäjiä. Joka kymmenes yritys kertoi kyselyssä pelkäävänsä yhä konkurssia. Pelko ei ole vähentynyt toukokuussa tehdystä vastaavasta kyselystä.
Kyselyn tulokset kertovat myös siitä, miten epäoikeudenmukainen virus korona on. Se on sitä niin yksittäisten ihmisten kuin yritystenkin kohdalla.
Neljänneksellä yrityksistä liikevaihto on kasvanut viime vuoteen verrattuna. Toisella neljänneksellä liikevaihto on vähintään puolittunut.
Espoossa työllisyysluvut kertovat osaltaan koronavaikutuksista. Rajoitusten lieventyminen kesäkuun alussa pudotti Espoossa työstään lomautettujen määrää useilla sadoilla toukokuun viimeiseen viikkoon verrattuna.
Samaan aikaan kokonaan ilman työtä olevien määrä kuitenkin nousi. Tässä luvussa näkyvät myös koronan köyhdyttämät kesätyömarkkinat, kun valmistuneille ei ole ollut tarjolla kesä- tai muuta työtä.
Yleisötapahtumien ja matkustamisen rajoituksia on jo lievennetty. Kesän festareita tai muita suurtapahtumia rajoitusten asteittainen purkaminen ei pelasta, mutta urheilu- ja kulttuuritapahtumille tämä antaa uusia mahdollisuuksia, vaikkakin edelleen tietyin rajoituksin ja turvallisuusohjeita noudattaen.
Paras tapa säilyttää paikalliset palvelut on käyttää niitä – varsinkin nyt jos koskaan. Silloin niitä on tarjolla vielä silloinkin, kun koronasta on joskus päästy eroon.
Mikko Heino
Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja