Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kauriit ovat kansanterveysriski

Suomeen on tuotu useita vieraslajeja metsästäjien toimesta. Vieraslajit ovat aina uhka alkuperäislajeille. Suomeen on istutettu valkohäntä-, täplä- ja myös metsäkauriita. Nämä ovat nopeasti levittäytyneet eri puolille Suomea. Etelä-Suomessa kauriit tuhoavat lukemattomien ihmisten puutarhat ja aiheuttavat menetyksiä maanviljelijöille. Myös kauriskolarit lisääntyvät jatkuvasti, viime vuonna tietoon tuli yli 3 000 tapausta.

Pahinta on kuitenkin kauriiden aiheuttama punkkiongelma. Yhdessä kauriissa saattaa olla yli 2 000 punkkia, jotka tartuttavat ihmisiin borrelioosia ja aivotulehdusta (TBE). Viime vuosina Suomessa on raportoitu vuosittain noin 2 000 borrelioositapausta. Vuonna 2019 TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus todettiin 69 potilaalla. Puutiaisaivotulehdustapausten määrät ovat viime vuosina olleet kasvussa. Todelliset määrät ovat suurempia, sillä tilastoissa on vain laboratoriotesteissä varmistetut tapaukset. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kuudesosa punkeista kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiais-aivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta on noin 1,6 prosentilla punkeista.

Kauriskannat lisääntyvät pelottavaa vauhtia ja samalla niiden aiheuttamat tuhot ja levittämät taudit. Periaatteessa kaikki vieraslajit pitäisi hävittää, mutta ainakin kaikki voitava tulisi tehdä kantojen tuntuvaksi vähentämiseksi. Siksi onkin nurinkurista, että kauriita saaliinaan käyttävää ilvestä saa metsästää. Vuosittain tätä erittäin arvokasta ja hienoa lajia tapetaan satoja. Ilves ei ole haittaeläin toisin kuin kauris. Metsästäjien lausuman mukaan nämä syövät heidän kauriitaan, joten eikö heidän pitäisi myös vastata niiden aiheuttamista tuhoista?

Jos me haluamme saada kauriskolarit ja punkkitaudit kuriin, niin ilves ja susi tulisi rauhoittaa ehdoitta ja valtion tulisi huolehtia siitä, että kauriskantoja vähennetään nopeasti niin paljon kuin mahdollista.