Pääkirjoitus: Luonto on lähellä Espoossa

Kuluvasta kesästä on povattu lähi- ja luontomatkailun kulta-aikaa. Korona rajoittaa matkustamista ja tapahtumia, mutta luonto on aina avoinna ja useimmiten myös lähellä, Espoossa jopa kotiovella. Mereltä Nuuksion järviylängölle ulottuvasta Espoosta löytyy hyvin erilaisia luontokohteita, joissa saa poikkileikkauksen koko maan luonnosta.

Espoon ulkoilusaariin pääsee tänäkin kesänä saaristoveneellä. Jos ne ovat vielä kokematta, tänä kesänä viimeistään kannattaa käydä. Kaukaisimmissa ulkoilusaarissa, kuten Rövarenilla, voi katsella lämpimiltä silokallioilta avomerelle ja ihastella kallionkoloissa luonnonvaraisena viihtyvää ruohosipulia. Näkymät vetävät vertaansa vaikkapa Hangolle.

Nuuksio puolestaan tarjoaa vaihtelevaa metsäluontoa ja upeita maisemia pääreittienkin varrelta. Luonnon rauhaa etsivä löytää uusia polkuja esimerkiksi Karttakeskuksen keväällä julkaisemasta Nuuksion ja Luukin uudesta ulkoilukartasta.

Tremanskärrin suolla Kalajärvellä voi hetkittäin kuvitella olevansa Lapissa. Lakat ja karpalot odottavat poimijaansa suolla, johon voi tutustua luontopolkua pitkin.

Espoosta löytyy myös Suomessa harvinaisempaa lehtoluontoa. Esimerkiksi Träskändan kartanopuisto ja kartanolta lähtevä Glimsjoen luontopolku tarjoavat aurinkoisena päivänä lehtometsän hämyä ja varjoa.

Luontoa voi Espoossa yhä useammin tarkkailla myös keskellä kaupunkia. Tässä lehdessä kerromme useita esimerkkejä. Otaniemessä voi bongata liito-oravan jopa kerrostalon seinässä. Laajalahden arvokkailla rantaniityillä ahertavat kyytöt pitämässä niittyjä avoimina. Aivan Leppävaaran keskustassa, rakennustyömaiden ja kerrostalojen lomassa virtaava Monikonpuro tarjoaa sekin pienen palasen luontoa keskellä vilkasta kaupunkia. Tarkkasilmäiset voivat bongailla purosta taimenenpoikasia.

Luontoharrastukselle on Espoossa erinomaiset edellytykset. Jos harrastus on uusi, alkuun pääsee esimerkiksi kaupungin järjestämillä luontoretkillä. Niistäkin vinkkaamme tässä lehdessä.

Minna Airamaa

uutispäällikkö

minna.airamaa@media.fi

Kommentoi