Pääkirjoitus Kova kilpailu lukiopaikoista

Lukioon pyrkivä nuori joutuu Espoossa kilpailemaan paikastaan kovemmin kuin monessa muussa kunnassa. Syynä ovat keskiarvorajat, jotka ovat viime vuosina kivunneet korkealle.

Alin keskiarvo, jolla Espoossa pääsee suomenkieliseen lukioon, on jo useita vuosia ollut lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää. Poikkeuksen teki viime vuosi, jolloin alin sisäänpääsykeskiarvo oli poikkeuksellisesti 7,00. Tänä vuonna raja nousi jälleen 7,83:een.

Naapurikunnissa lukioon pääsee hieman helpommin: Helsingissä tänä vuonna keskiarvolla 7,31 ja Vantaalla 7,58. Muualla maassa lukion ovet avautuvat HS:n (11.6.) mukaan pääsääntöisesti keskiarvolla 7.

Hieman alle kahdeksan keskiarvolla peruskoulunsa päättävälle oli tänä keväänä Espoossa tarjolla vain yksi lukio. Jos keskiarvon sai nostettua 8,00:aan, vaihtoehtoja oli kolme. Espoon kymmenestä suomenkielisen lukion yleislinjasta viidelle vaadittiin yli 8,5:n keskiarvo.

Peruskouluaan päättävän nuoren haastetta lisää se, että rajat vaihtelevat vuosittain. Huonolla onnella nuoren kohdalle voi osua se vuosi, jolloin oman kaupunginosan lukioon ei pääsekään.

Kun keskiarvoraja nousee kahdeksan tuntumaan, se katkaisee tien lukioon monilta sellaisilta oppilailta, joilla olisi motivaatiota jatkaa opintoja. Kovan hinnan maksavat myös ne nuoret, joiden suunta on vielä haussa tai joiden elämä sattuu myllertämään juuri yläkoulun vuosina.

Ongelman taustalla on Espoon nopea kasvu. Kaupunki on lisännyt lukiopaikkoja, mutta niiden määrä ei ole pysynyt kysynnän tahdissa. Lukio on Espoossa suosittu vaihtoehto: Länsiväylä kertoi maaliskuussa, että noin 76–78 prosenttia peruskoulun Espoossa päättävistä hakee ensisijaisesti lukioon.

Kaupungin kasvun ennustetaan jatkuvan tulevinakin vuosina. Lukiopaikkojen lisäämiselle näyttää olevan edelleen tarvetta.

Minna Airamaa

uutispäällikkö

minna.airamaa@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut