Pankeissa yhdistysten kyseenalaista kohtelua

Antero Laukkanen kansanedustaja (kd.), Espoo

Kansanedustajana olen saanut kansalaisjärjestöiltä ja seurakunnilta yhteydenottoja ja avunpyyntöjä, kun niiden pankkitilejä on pankin, erityisesti Osuuspankin ja Nordean, toimesta suljettu.

Eräässä tapauksessa yhdistyksen kaikki varat oli jäädytetty (perusteettomasti) tilille, eikä yhdistys kyennyt kuukausiin maksamaan palkkoja ja toimitilojen vuokria.

Pankkien toiminta kummastuttaa, etenkin silloin kun kyseessä on yhdistys, joka on ollut asiakkaana useita vuosia ja hoitanut asiansa moitteettomasti.

Kun tilanteita on lähdetty selvittämään, on käynyt ilmi, että pankkivirkailija on mielestään havainnut tilin käyttöön liittyviä kysymyksiä, joita hän on pitänyt mahdollisesti lain vastaisina ja on epäilyyn perustuen päättänyt omavaltaisesti sulkea yhdistyksen tilin ilman keskustelua pankkitilin haltijan kanssa. Lisäksi pankit ovat kieltäytyneet avaamasta uusille yhdistyksille pankkitiliä.

Tällainen toiminta perustuu mielivaltaiseen harkintaan ja on kyseenalaista. Pankit perustelevat toimiaan lakiin vedoten: pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa toimintaa, havaita ja selvittä epäilyttäviä liiketoimia sekä ilmoittaa epäilystään rahanpesun selvityskeskukselle. Tämä ohje ei käske sulkea tilejä. Ylireagointi jopa haittaa poliisin mahdollista tutkintaa tilien epäilyttävästä käytöstä.

Eduskunta ei ole antanut pankeille poliisin tehtäviä, eikä muitakaan oikeuslaitokselle kuuluvia tehtäviä. Pankkien ei pidä mennä niiden toiminta-alueelle.

Kysyin apua Finanssivalvonnalta, muttei sieltä kyetty auttamaan. Lainsäätäjän ja rahoitusalan toimijoiden on syytä selvittää pelisääntöjä ja käytänteitä, jotta emme tarpeettomasti aja yhdistyksiä vaikeuksiin pankkien yksipuolisten laintulkintojen ja ylivarovaisuuden vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Espoolaisen Markuksen, 26, elämäntarina kosketti – saa elämänsä ensimmäisen työpaikan lakutehtaalla ja omistusasunnon
 2. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 3. Moottoripyöräilijä kuoli Espoossa kolarissa henkilöauton kanssa
 4. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 5. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 6. Espoo kertoo maanantaina kasvomaskien jakelusta
 7. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 8. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 9. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 10. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 11. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 12. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 13. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 14. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 15. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.