Pankeissa yhdistysten kyseenalaista kohtelua

Kansanedustajana olen saanut kansalaisjärjestöiltä ja seurakunnilta yhteydenottoja ja avunpyyntöjä, kun niiden pankkitilejä on pankin, erityisesti Osuuspankin ja Nordean, toimesta suljettu.

Eräässä tapauksessa yhdistyksen kaikki varat oli jäädytetty (perusteettomasti) tilille, eikä yhdistys kyennyt kuukausiin maksamaan palkkoja ja toimitilojen vuokria.

Pankkien toiminta kummastuttaa, etenkin silloin kun kyseessä on yhdistys, joka on ollut asiakkaana useita vuosia ja hoitanut asiansa moitteettomasti.

Kun tilanteita on lähdetty selvittämään, on käynyt ilmi, että pankkivirkailija on mielestään havainnut tilin käyttöön liittyviä kysymyksiä, joita hän on pitänyt mahdollisesti lain vastaisina ja on epäilyyn perustuen päättänyt omavaltaisesti sulkea yhdistyksen tilin ilman keskustelua pankkitilin haltijan kanssa. Lisäksi pankit ovat kieltäytyneet avaamasta uusille yhdistyksille pankkitiliä.

Tällainen toiminta perustuu mielivaltaiseen harkintaan ja on kyseenalaista. Pankit perustelevat toimiaan lakiin vedoten: pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa toimintaa, havaita ja selvittä epäilyttäviä liiketoimia sekä ilmoittaa epäilystään rahanpesun selvityskeskukselle. Tämä ohje ei käske sulkea tilejä. Ylireagointi jopa haittaa poliisin mahdollista tutkintaa tilien epäilyttävästä käytöstä.

Eduskunta ei ole antanut pankeille poliisin tehtäviä, eikä muitakaan oikeuslaitokselle kuuluvia tehtäviä. Pankkien ei pidä mennä niiden toiminta-alueelle.

Kysyin apua Finanssivalvonnalta, muttei sieltä kyetty auttamaan. Lainsäätäjän ja rahoitusalan toimijoiden on syytä selvittää pelisääntöjä ja käytänteitä, jotta emme tarpeettomasti aja yhdistyksiä vaikeuksiin pankkien yksipuolisten laintulkintojen ja ylivarovaisuuden vuoksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut