Koronakuukaudet ovat paitsi synnyttäneet uusia digitaalisia palveluja, niin myös saaneet ihmiset käyttämään jo aiemmin olemassa olleita palveluja. Palvelualojen työnantajat Paltan viime viikolla julkaiseman kyselytutkimuksen tulosten mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista on koronakuukausina ottanut käyttöönsä vähintään yhden uuden digitaalisen palvelun.
Hanakimmin uusia digipalveluja ovat ottaneet käyttöön 35–44-vuotiaat, naiset sekä pääkaupunkiseudulla asuvat.
Yksi esimerkki korona-ajan synnyttämistä uusista palveluista ovat olleet virtuaalikonsertit ja muut digitaaliset kulttuuripalvelut. Paltan kyselyn vastaajien keskuudessa juuri nämä ovat olleet suosituimpia uusista käyttöön otetuista digipalveluista.
Espoossa ensimmäiset virtuaalikonsertit järjestettiin jo maaliskuussa, ja tarjolla on ollut niin klassista kuin kevyempääkin musiikkia. Koululaisille järjestettiin myös virtuaalinen päättäjäisjuhla.
Poikkeuksellinen aika näkyy myös Espoon perinteisessä kesän päätöksessä. Espoo-päivää vietetään tänä vuonna lauantaina 29. elokuuta, ja kaupunkijuhla on tällä kertaa aiempaa virtuaalisempi: tarjonta painottuu pienimuotoisiin maksuttomiin tilaisuuksiin ja verkkotapahtumiin.
Koronatilanne on tasaantunut Suomessa, mutta nurkan takana kurkkii vielä mahdollinen toinen aalto. Samaan aikaan on ollut havaittavissa turtumista ja väsymistä koronan leviämistä ehkäiseviin suosituksiin. Ravintoloiden avaamisen myötä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jo saanut kansalaisilta ilmoituksia liiallisista asiakasmääristä ja turvavälien puutteesta. Avin mukaan ohjeita ja rajoituksia on kuitenkin noudatettu pääsääntöisesti hyvin.
Helteiden muuttuminen sadesääksi hillitsee osaltaan ihmisten kokoontumista yhteen tungokseen asti. Tauti ei ole silti vielä kadonnut minnekään, joten hygieniasta ja turvaetäisyyksistä on edelleen syytä huolehtia.
Mikko Heino
vastaava päätoimittaja
mikko.heino@media.fi