Mielipide: Laki velvoittaa pankit päivittämään asiakastiedot

Mielipidesivulla (LV 1.7.) kansanedustaja Antero Laukkanen kiinnitti huomiota yhdistysten pankkiasiointiin. On hyvä, että tärkeä asia nousee keskusteluun.

Pankeilla on rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain mukaan velvollisuus tuntea asiakkaansa. Laissa on listattu tarkasti, mitä tietoja esimerkiksi yhdistyksen hallituksen jäsenistä ja yhdistysrekisteriin merkityistä vastuuhenkilöistä pankeilla pitää olla.

Jos kyseessä on vapaaehtoistyöhön perustuva harrastusyhdistys, pankin kysymykset saattavat monesti vaikuttaa asiakkaiden mielestä ylimitoitetulta. Samoin, jos kyseessä on pitkäaikainen asiakas, jota koskevat tiedot pitää päivittää. Kuitenkin, kysymällä tietoja pankki huolehtii lakisääteisen velvollisuutensa hoitamisesta. Tätä velvollisuutta pankki ei voi ohittaa.

Mikäli pankki ei syystä tai toisesta saa pyytämiään tietoja asiakkailta ja näin pysty toteuttamaan asiakkaan tuntemiseksi säädettyjä toimia, ei pankki saa myöskään toteuttaa esimerkiksi maksutapahtumia asiakkaan tilin kautta.

Nordean asiakas voi antaa pankille tarvittavat tiedot luottamuksellisesti itsepalveluna verkossa kirjeitse saamansa päivityspyynnön perusteella. Kirjeissä asiakkaalle kerrotaan, miksi tietoja pyydetään päivittämään, mitä tietoja asiakkaalta muun muassa kysytään ja että pankilla on oikeus rajoittaa asiakkaan tiliä tai palveluja tilanteessa, jossa pankki ei saa pyydetyssä ajassa lain edellyttämiä tietoja asiakkaalta. Palvelujen rajoittamisoikeus perustuu asiakkaan ja pankin välisiin sopimusehtoihin.

Nordea on pyrkinyt tekemään tämän pakollisen tietojen päivittämisen asiakkailleen mahdollisimman vaivattomaksi. Jotta tietojen toimittaminen olisi mahdollisimman helppoa ja mutkatonta, mutta kuitenkin tietoturvallista, Nordeassa tietoja pyydetään toimittamaan Omaposti-viestikanavaa käyttäen. Omaposti-palveluun kirjautuakseen ei tarvitse olla Nordean asiakas, vaan palveluun voi kirjautua myös muiden pankkien verkkopankkitunnuksia käyttäen. Tarvittaessa asiakas voi varata ajan verkkotapaamiseen asian hoitamiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut