Mielipide: Pidetään huolta hygieniasta

Suurimmalta osalta taitaa sujua käsien peseminen ja välimatkojen pitäminen jo rutiinilla. Mutta entä muut hygieniajutut?

Monen ihmisen tapana on ravintolassa niistää turauttaa nenänsä aterian aikana tai päätteeksi paperiseen lautasliinaan, joka ei todellakaan ole nenäliina. Niistämisen jälkeen niistäjä laittaa paperin joksikin aikaa pöydälle tai suoraan tarjottimelle eikä omaan taskuunsa tai käsilaukkuunsa.

Lounasravintoloissa tarjotin tyhjennetään usein itse, mutta monissa paikoissa tarjotin viedään telineeseen. Räkäinen lautasliina jää silloin toisten käsiteltäväksi ja voi vaikka pudota lattialle. Se henkilökunnasta, joka sattuu lattialla olevan lautasliinan huomaamaan, tuskin hakee kertakäyttökäsineitä vaan poimii paperin ohi mennessään. Näin mahdolliset virukset ovat levinneet ehkä pöydälle, tarjottimelle, joka vain pikaisesti huuhtaistaan eikä desinfioida, ja vielä työntekijän käsiin.

Sivistyneellä ihmisellä on yleensä mukanaan nenäliinoja, joita hän käyttää mahdollisimman äänettömästi toisten ruokahalua pilaamatta eikä jätä toisten näkösälle eikä huoleksi. Jos hän joskus joutuu poikkeuksellisesti käyttämään lautasliinaa nenäliinana, hän myös kohtelee sitä nenäliinana. Tosinuhainen käy viemässä nenäliinansa saman tien roskiin eikä jätä niitä riviin esille.

Viime aikoina kaupoissa ei ole enää näkynyt kävelykykyisiä lapsia kengät jalassa ostoskärryissä. Se on hyvä. Kuitenkin aikuisten ja nuorten kenkiä näkyy väärissä paikoissa tuon tuosta. Kengät kuuluvat lattialle eivätkä esimerkiksi junan penkille tai edes penkin etureunaan nojaamaan. Ne eivät kuulu myöskään millekään istuimelle. Eivät, vaikka kengännauhat pitäisikin solmia. Jos ei pysty kumartumaan tai kyykistymään, voi aina sitoa nauhat istuallaan. On outoa, että juuri urheilulliset ihmiset urheilukenkineen ovat näitä jalannostajia. Heidän luulisi parhaiten taipuvan.

Sillä ei tunnu olevan väliä, onko apuna käytettävä istuin päällystetty tuoli tai vaikka uimahallin tai uimakopin penkki. Siinä räät, kurat, koirankakat ja hiekat sun muut liat siirtyvät mukavasti seuraavan paikalle sattuneen käsiin, vaatteisiin tai vaikkapa pikkulapsen paljaaseen takamukseen.

Olipa korona-aika tai ei, pöpöjä voi levittää monella tapaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut