Mielipide: | Kirkkonummen kunta taistelee omia kaavojaan vastaan

Heikki Riste kirjoitti tällä palstalla (LV 15.7.) Kirkkonummen kaavoituksesta ja rakennusluvista.

Itselläni on 1,6 hehtaarin tontti, jolle olen saanut rakentaa talon. Lohkomalla 6 000 neliömetriä olin ajatellut antaa tyttären perheen rakentaa talon naapuriimme.

Perheessä on neljä lasta ja kaksi työssäkäyvää aikuista, joten veronmaksajia olisi riittänyt. Lastenhoito olisi sujunut kätevästi ja meidän ikääntyvien hoito olisi aikanaan varmaan myös hoitunut.

Rakennuslupaa ei tullut, vaikka on kyse yleiskaavan kyläalueesta. Talotoimittaja totesi, kun kuuli päätöksestä, että Siuntiossa lupa olisi tullut helposti.

Selitykset luvan hylkäämiselle eivät olleet ymmärrettäviä. Valitin Helsingin hallinto-oikeuteen.

Oikeudellisesti juttu meni näin: Kun Kirkkonummella yrittää rakentaa yleiskaavan kyläkeskukseen, kunta ilmoittaa, että rakentamiseen sovelletaan kuitenkin haja-asutusnormeja, jotka joku kunnan virkamies laskee ja kaikki kyläalueen rakennustoimet ovat ”kaavan vastaisia”. Helsingin hallinto-oikeudessa voitin jutun perusteluiden osalta. Hanke oli kaavan mukainen eikä haja-asutusnormeja sovellettu yleiskaavan kyläkeskuksessa sijaitsevaan yli 6 000 neliön tonttiin.

Oikeus ei kuitenkaan rohjennut puuttua kunnan ”suunnittelutarveratkaisuun”, vaan kunta voitti asian sillä perusteella, että kunnalle piti jättää suunnitteluvaraa.

Kunnan suunnitteluohjelmassa ei kuitenkaan seuraavaan 20 vuoteen ole aluetta koskevaa suunnitteluhanketta.

Täytyy varmaan viiden vuoden välein valittaa siitä, miten kunta on käyttänyt sille oikeuden päätöksessä jätettyä suunnitteluvaraa. Voiko suunnitteluvaraa käyttää loputtomasti?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut