Ensi kevään kuntavaalien ehdokasasettelu on jo käynnistynyt. Espoossa ensimmäisiä ehdokkaita julkistettiin kesäkuussa ennen syvintä kesälomakautta. Jo julkistettujen ehdokkaiden joukossa on nykyisiä kaupunginvaltuutettuja, mutta vielä ei ole tiedossa, kuinka moni nykyisistä 75 valtuutetusta lopulta hakee jatkopestiä. Selvyyttä asiaan saadaan kesän taittuessa syksyksi, kun puolueet julkistavat lisää ehdokkaita.
Kuntien taloustilanne ei ehdokkaiden etsimistä helpota. Tulevalla valtuustokaudella edessä on vaikeita päätöksiä, joista ei äänestäjiltä välttämättä kiitosta heru. Moni miettii, haluaako lähteä näitä päätöksiä tekemään.
Vaikeita päätöksiä joutuvat kuitenkin tekemään jo tulevana syksynä kuluvan valtuustokauden viimeistä vuotta istuvat valtuutetut. Espoossa säästölistoja on odotettavissa jo tässä kuussa.
Espoon kaupunginhallitus päätti toukokuun lopulla myös tuottavuus- ja sopeutusohjelman laatimisesta. Päätöksiä pitäisi tehdä syksyllä, ja tähtäin on viiden vuoden päässä.
Kunnallisessa päätöksenteossa ollaan ennen muuta tekemisissä arkisten asioiden kanssa. Luottamushenkilöiden pöydälle perehdyttäväksi tulevien asioiden lista on pitkä ja laaja. Päätökset koskevat kouluja ja opetusta, päivähoitoa, kaavoitusta, rakentamista, katuja ja niiden kuntoa, puistoja sekä leikki- ja liikuntapaikkoja. Ja ainakin jonkin aikaa myös terveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluja. Päätöksiä tehdään asioista, jotka vaikuttavat konkreettisesti kaupunkilaisten arkeen.
Kunnallisten päätösten moittiminen on helppoa, niiden tekeminen ei sen sijaan aina ole. Siksi sopiikin toivoa, että ehdolle lähtisi myös niitä, joille nyt riittää tietää sosiaalisen median katsomokeskusteluissa, miten kuntaa pitäisi hoitaa. Valtuustotuolien lisäksi kunnallisessa päätöksenteossa on vaalien jälkeen jaossa myös tukku lautakuntapaikkoja.
Mikko Heino
Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja