Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Turvallista koulumatkaa

Espoossa aloittaa torstaina perusopetuksen 33 000 koululaista. Heistä tuhannet ovat opintiensä aloittavia ekaluokkalaisia, joiden ensimmäisten päivien koulumatkoja turvaavat vapaaehtoiset suojatiepäivystäjät.

Myös poliisi on ilmoittanut valvovansa lähiviikkoina tehostetusti liikennettä erityisesti koulujen lähiteillä ja muissa riskipaikoissa. Valvonnan pääpaino on suojatiesääntöjen noudattamisessa. Lisäksi valvotaan kevyttä liikennettä, liikennevalojen noudattamista, turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta aiheuttavia tekijöitä liikenteessä.

Länsiväylä on kirjoittanut tänäkin vuonna koulujen lähellä mitatuista suurista ylinopeuksista. Esimerkiksi keväällä koululaisten palatessa etäkoulusta lähiopetukseen espoolaisen koulun kohdalla päästeltiin autolla tuplasti sallittua nopeutta.

Vuoden alkupuolella samalla kohdalla mitattiin kouluaamuna pahimmillaan kahdeksankympin nopeus kolmenkympin rajoitusalueella.

Liikenneturvan nettisivuilta löytyy helppo peukalosääntö: nopeuden kaksinkertaistuessa auton jarrutusmatka nelinkertaistuu ja vastaavasti, jos nopeutta vähentää neljänneksellä, jarrutusmatka puolittuu. Ja äkkitilanteessa on jo ehtinyt kulua vähintään sekunti ennen jarrupolkimen painamista.

Ylinopeuksien välttämisen lisäksi petrattavaa on myös ajamiseen keskittymisessä.

”Älä räplää kännykkää, kun ajat. Ajaessasi 50 km/h nopeudella etenet 14 metriä sekunnissa. Yksi vilkaisu kännykkään vie sinua kymmeniä metrejä sokkona eteenpäin. Se voi pidentää jarrutusmatkan aina ikuisuuteen saakka.”

Näin muistuttivat pelastusalan ammattilaiset pari vuotta sitten, ja muistutus on yhä ajankohtainen.

Poliisi valvoo koulujen lähellä tulevat viikot. Koululaiset ovat kuitenkin liikkeellä koko syksyn, silloinkin kun aamut ovat pimentyneet ja näkyvää valvontaa ei ole.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja