Pääkirjoitus: Suositus, pakko vai velvollisuus?

Torstaina se lopulta tuli. Hallitus kertoi puoltavansa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja muissa paikoissa, joissa lähikontaktia ei voi välttää. Samalla hallitus suosittelee etätyötä muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, johon Espookin kuuluu.

Ennen näitä viimeisimpiä suosituksia viimeaikainen virallinen koronaviestintä on ollut sekamelskaista ja ristiriitaista puhetta suosituksista, pakoista ja velvollisuuksista. Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johto muistutti hyvissä ajoin heinäkuussa, miten koronan toinen aalto on iskemässä Suomeen ja erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Espoossa uusia koronatartuntoja on viime aikoina todettu 20–30 tapauksen viikkovauhtia, ja tuhannen tapauksen raja ylittyy ensi viikolla.

Samaan aikaan resursointi on kuitenkin pettänyt, kun koronatestiin pääsyä ja tulosten saamista on joutunut odottamaan aivan liian pitkään. Resurssipulassa lisäkäsiä haettava tarvittaessa yksityiseltä puolelta.

Hyvä käsihygienia. Riittävä turvaväli. Näillä kahdella perusasialla pääsee koronan hillitsemisessä jo pitkälle. Ja päälle nyt annettu maskisuositus.

Lipsuminen näkyi jo heinäkuussa, kun tartunnat olivat liki kaikonneet ja rajoituksia oli poistettu. Tämän pystyi toteamaan esimerkiksi vilkkaissa ostospaikoissa laskemalla hetken, kuinka moni otti käsidesiä tai piti turvavälin. Tulos on nyt käsissämme.

Seuraavaksi odotetaan, miten pitkä on siirtymäaika maskisuosituksen muuntumisesta arjen käytännöksi. Pääkaupunkiseudun kaupungit ja HSL ovat olleet etukenossa vaatimassa maskisuosituksia. HSL ja VR suosittelevatkin maskien käyttöä joukkoliikenteessä. Espoossa pohditaan nyt myös, miten ja missä vähävaraisille aletaan jakaa maskeja.

Koska kyse on maskisuosituksesta, päätös suojan käytöstä julkisissa tiloissa jää lopulta yksilön vastuullisuuden varaan.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu