Mielipide: | Espoo ei voi rakentaa mahtipontista hallintopalatsia samaan aikaan kun palveluista leikataan

Shakespearen Hamlet-näytelmässä todetaan, että Tanskanmaalla on jotain mätää. Samalta ajatukselta on joskus vaikeaa välttyä Espoossa. Päätöksenteon ongelmat kiteytyvät kaupungintaloon.

Aloitetaan Espoon nykyisestä kaupungintalosta, joka on ollut tyhjillään vuodesta 2008 asti pahojen sisäilmaongelmien takia. Kaupunki on halunnut purkaa tämän käyttökelvottoman toimistotalon, jonka ylläpito maksaa veronmaksajille vuodessa 100 000 euroa.

Purkamisen tiellä seisoo salamyhkäinen Pro Espoo -yhdistys, jolla ei ole verkkosivua eikä ilmeisesti mitään muuta toimintaa kuin tehtailla vuodesta vuoteen uusia valituksia, joilla estetään kaupungintalon purkaminen (Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän, LV 8.–9.8.).

Entä tulevaisuus? Kaupunki haluaa rakentaa 85 miljoonan euron hintaisen uuden kaupungintalon. Suunnittelijoiden haaveissa siintää Helsingin Oodin kaltainen maamerkki, jossa olisi kahviloita, kokoustiloja ja kaikkea muuta mukavaa. Eli pitkälti samoja palveluita, joita Entresse ja sen huippumoderni kirjasto tarjoavat jo nyt Espoon keskuksen asukkaille. Vertailun vuoksi, Oodi maksoi noin 100 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan Suomi on syöksymässä pandemian aiheuttamaan talouslamaan. Tulemme jo valmiiksi velkaantuneessa Espoossa näkemään vaikeita keskusteluja leikkauslistoista. Haluammeko ahtaammat koulut ja päiväkodit, pidemmät jonot terveysasemille vai kenties laiminlyödä mielenterveys- ja päihdehoitoja?

Espoo ei voi rakentaa mahtipontista hallintopalatsia samaan aikaan, kun asukkaiden välttämättömistä palveluista leikataan määrärahoja. Tällainen ajattelu sotii kaikkea oikeudenmukaisuutta ja säädyllisyyttä vastaan. Suunnitelmat uudesta kaupungintalosta tulee palauttaa realistiselle ja vastuulliselle tasolle.

Mikko Lievonen filosofian tohtori Matinkylä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut