Mielipide: | Yleiskaava voi johtaa nykyisten pientalojen purkamiseen

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaehdotus (poke) tulee nähtäville syyskuussa. Siihen sisältyy kaksi alueen asukkaiden kannalta merkittävää ratkaisua. Niistä on ollut eri näkemyksiä asian tähänastisessa käsittelyssä, joten kuntalaisten antamalla palautteella on vaikutusta päätöksentekoon.

Pokessa esitetään nykyisiä pientaloasemakaavoja muutettaviksi osittain kerrostaloalueiksi. Kaikkia pientaloalueita tiivistettäisiin niin, että niiden luonne muuttuu.

Nykyiset pientalot on Espoossa kaavoitettu pääosin tonttitehokkuudella 0,2…0,25. Virkamiesten pohjaesitys oli, että tonttitehokkuuden määritelmä olisi ”pääasiassa alle 0,4”. Kaupunkisuunnittelulautakunta palautti tehokkuuden nykytasolle, mutta kaupunginhallitus korotti sen takaisin pohjaesityksen mukaiseksi, ja tällaisena se tulee nähtäville.

Jos tonttitehokkuutta nostetaan yleiskaavassa, se on ohje näiden alueiden asemakaavojen tiivistämiseen. Käytännössä tämä edellyttää nykyisen asuntokannan purkamista. Pientalotontin omistajalla on tästä päätösvalta itsellään, mutta uusia kerrostalotontteja muodostettaessa joku voi joutua lähtemään vastoin tahtoaankin. Asemakaavamuutosten odottaminen tuo myös epävarmuutta rakennusten kunnossapitoon ja asuntokauppaan.

Asuntomarkkinoiden kysyntä määrittää, miten alueiden luonne ryhtyy muuttumaan. Itse epäilen, että kaavojen tiivistämiseen ei ole tarvetta. Suurin puute Espoossa on ollut juuri tavallisista pientalotonteista.

Jouni J Särkijärvi arkkitehti SAFA Espoon kaupunki-suunnittelulautakunnan puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut