Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Espoo vastaa: Ylioppilasjuhlien perumiselle oli painavat perusteet

Espoo vastaa: Ylioppilasjuhlien perumiselle oli painavat perusteet

Nimimerkki Eläkeikää lähestyvä lehtori kirjoitti Länsiväylän mielipidekirjoituksessa, kuinka jokainen espoolaisylioppilas on lakkiaisensa ansainnut. Kirjoittaja on harmistunut Espoon päätöksestä perua ylioppilaiden lähijuhla, joka oli tarkoitus järjestää lukioiden tiloissa 29. elokuuta kevään ylioppilaille.

Olemme samaa mieltä, että jokainen ylioppilas on lakkiaisensa ansainnut. Päätös perua syksyn lähijuhla oli vaikea ja kaikkien osapuolten kannalta valitettava. Aivan viimeiseen hetkeen saakka lukioiden rehtoreiden ja sivistystoimen johdon toiveena oli, että yhteisöllinen juhla voitaisiin järjestää lukioiden tiloissa.

Espoon alueen koronapandemiatilanne on kuitenkin kiristynyt. Espoossa valmistui keväällä 1273 ylioppilasta. Heille oli tarkoitus järjestää syksyllä ylioppilaiden yhteisöllinen lähijuhla. Tartuntariski tällaisissa isoissa yhteisöllisissä lähijuhlissa olisi ollut nyt liian suuri. Päätöksen tekivät Espoon kaupungin lukiorehtorit, sekä suomenkielisistä että ruotsinkielisestä lukioista, lukiolinjan päällikkö, ruotsinkielisten sivistyspalveluiden johtaja sekä sivistystoimen johtaja. Juhlan perumista suositti myös kaupungin tartuntatautiyksikkö.

Yksi syy päätökseen oli vahva halu varmistaa syksyn ylioppilaskirjoitusten onnistuminen. Ylioppilaskirjoitukset ovat nuorille jännittävä koitos, johon pyrimme takaamaan heille mahdollisimman rauhallisen ja turvallisen valmistautumisajan. Suuri osa viime kevään ylioppilaista osallistuu ylioppilaskirjoituksiin myös tänä syksynä, sillä he pääsevät uusimaan osan kokeista ilmaiseksi. Tänä syksynä kirjoittajia on siis normaalia enemmän.

Eläkeikää lähestyvä lehtori pohti lisäksi, miksi elokuun juhlaa ei siirretty esimerkiksi virtuaaliseen muotoon. Pohdimme tätäkin, mutta monet lukiot järjestivät erilaisia kauniita muistamisia ja virtuaalisia juhlia kevään ylioppilaille jo toukokuussa.

Lukioissa on tehty syksyn aikana muitakin järjestelyitä, joilla opetusta saadaan väljennettyä ja syksyn ylioppilaskirjoitukset turvattua. Lukioiden 3. vuosikurssin opiskelijat siirtyvät etäopetukseen 1.9. alkaen ja ovat etäopetuksessa kolmisen viikkoa. Lukioissa on varauduttu siirtymään laajempaan etäopetukseen, jos koronaepidemia sitä vaatii.

Harri Rinta-aho, sivistystoimen johtaja; Tapio Erma, toisen asteen ja aikuiskoulutuksen päällikkö, suomenkielinen opetus; Barbro Högström, direktör, svenska bildningstjänster

Espoon kaupunki/Esbo Stad