Pääkirjoitus: Kaasujalka kevyempi yksin

Kaverit kyytiin ja talla pohjaan. Viime viikonloppuna 17-vuotias kuljettaja ajoi ykköstiellä 188 kilometrin tuntinopeudella ja toinen 17-vuotias puolestaan kaahasi 217 kilometrin tuntinopeudella. Molemmissa törkeissä liikenteen vaarantamisissa autossa oli myös kavereita.

Yllä mainitut ns. poikkeuslupalaisten ylinopeudet mitattiin ykköstiellä Lohjalla ja Vihdissä. Espoossa puolestaan 18-vuotias nuori mies ajoi viikko sitten 173 kilometriä tunnissa satasen rajoitusalueella.

Nuorten kaahaamiset ovat nykyisin arkea Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen partioille. Poliisilaitoksen Espoosta Hankoon ulottuvalla toimialueella törkeimpiin liikenteen vaarantamisiin on syyllistytty aluetta halkovalla ykköstiellä. Kovia ylinopeuksia on mitattu myös hieman etelämpänä tiellä 51.

Poliisi onkin huolissaan 17–18-vuotiaiden piittaamattomasta käyttäytymisestä liikenteessä.

Ajokokemus ja kypsyys on nuorilla vähäistä, rutiini puuttuu ja lisäksi he ovat helpompia taipumaan kaverien paineen edessä. Eivät he yksinään ajele tällaisia nopeuksia. Näin totesi Länsi-Uudenmaan poliisin ylikomisario Ilkka Kantola Länsi-Uusimaan ja Länsiväylän verkkosivuilla tällä viikolla julkaistussa haastattelussa.

Ilmiö ei ole vain paikallinen, sillä vastaavaa on kantautunut eri puolilta maata.

Nuoret kuljettajat eivät näytä ajattelevan kaahailunsa seurauksia itselleen tai muille. Kovista ylinopeuksista ajo-oikeus lähtee vähintään 4–6 kuukaudeksi ja yli 200 kilometrin tuntinopeuksista pidemmäksikin aikaa. Päiväsakot jäävät puolestaan koululaisilla ja opiskelijoilla niin pieniksi, ettei niillä valitettavasti ole juurikaan pelotevaikutusta. Pitkä ajokielto riipaisee enemmän, mutta läheskään kaikki kaahailijat eivät tietenkään paljastu.

Vakuutusyhtiöiden tilastot sen kuitenkin kertovat: 18–21-vuotiaat ovat vakuutusyhtiöiden tilastojen perusteella yliedustettuina onnettomuuksissa.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut