Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Lasten kuntoutus taattava riippumatta toteuttajasta

Kuntoutusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Satu Grekin esitti huolensa lapsen oikeuksien toteutumisesta koskien kuntoutusten järjestämistä esimerkiksi Espoon ja Helsingin varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Grekinin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön 4. elokuuta antamasta valtakunnallisesta ohjeesta huolimatta terapeutit eivät pääse toteuttamaan terapiaa näissä asiakkaiden arkiympäristöissä. Hän esittää kunnallisten ja yksityisten terapeuttien olevan erilaisessa asemassa suhteessa koronaohjeistukseen. Tämä ei kuitenkaan perustu todelliseen käytäntöön.

Kuntoutuspalveluita toteuttavat yksityiset sekä kuntien palveluksessa työskentelevät terapeutit. He ovat tuttu näky päiväkodeissa ja kouluissa tekemässä yksilöllisiä tuen tarpeen arvioita, antamassa ohjausta lasten osallistumisen tukemiseksi sekä harjoittelemassa osallisuutta tukevia taitoja kahdenkeskisesti ja ryhmässä.

Samat linjausten asettamat haasteet koskettavat kaikkia kuntoutusalan ammattilaisia riippumatta siitä, työskentelevätkö he julkisella vai yksityisellä sektorilla. Kunnalliset terapeutit eivät tässä tilanteessa korvaa yksityisiä terapeutteja. Lapsen kuntoutus näissä arjen ympäristöissä jää kokonaan toteutumatta, jos terapiakäynnit eivät syystä tai toisesta toteudu.

Erityisjärjestelyt haastavat kouluja, kun opetus pyritään järjestämään riittävän väljästi pitäen oppilasryhmät erillään toisistaan. Terapeutit ovat nyt kohdanneet tilanteita, joissa heidän pääsyään päiväkoteihin ja kouluihin on rajoitettu, vaikka yksilöllinen kuntoutus, kuten toimintaterapia, tulee sitoa tiiviisti asiakkaan arkeen parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Yleisin perustelu on ollut tilojen puute tai linjaus rajata koulun ulkopuolisten henkilöiden pääsyä tiloihin. Päätöksenteko asiassa ei noudata ministeriön antamaa linjausta, kuten myös Grekin alleviivaa.

Avoimella keskustelulla, asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin pohjautuvilla perusteluilla, ongelmanratkaisuhalukkuudella ja toisiamme arvostavalla kohtaamisella päästään lopputulokseen, jossa lasten oikeus heille kuuluvaan kuntoutukseen toteutuu tilanteeseen nähden parhaalla mahdollisella tavalla. Päätöksenteossa on kuitenkin noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön linjausta.

Mette Kitti ,toimintaterapeutti AMK, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry hallituksen jäsen