Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Nuorille polkuja työelämään ja koulutukseen

Uusi lukukausi on jälleen käynnistynyt eri opinahjoissa. Kaikki eivät kuitenkaan aloittaneet tai päässeet jatkamaan opintojaan, eikä työpaikastakaan ole tietoa.

Yhteiskunnan ulkopuolelle jääminen, syrjäytyminen, on yksi suomalaisen yhteiskunnan vakavimpia ongelmia. Suomessa 15–29-vuotiaita syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on reilu 60 000. Puhutaan neet-nuorista (not in employment, education or training). Käsitteellä tarkoitetaan nuoria, jotka eivät ole työssä tai koulutuksessa eivätkä asevelvollisuutta suorittamassa.

Korona-aika on vain lisännyt eriarvoistumista. Moni koulunsa päättänyt tai ammattiin valmistunut on ilman töitä tai jatko-opiskelupaikkaa. Myös mielenterveyden haasteita on monilla.

Nyt tarvitaan määrätietoisia toimia, jotta kukaan ei jäisi työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle. Tarvitaan nuoren tarpeista lähtöisin olevia matalan kynnyksen palveluja, jotka ovat helposti ja maksutta saatavilla. Riittävällä ja yksilöllisellä tuella voidaan sekä tukea nuorten pääsyä työelämään että siellä pärjäämistä. Investoinnit maksavat itsensä takaisin niin yksilötason hyvinvointina ja osallisuuden kokemuksena kuin veroeuroina yhteiskunnalle sekä tulevaisuuden säästöinä sote-menoissa.

Ketään ei saa jättää yhteiskunnan ulkopuolelle.

Sari Savela, kauppatieteiden maisteri, puheenjohtaja, KD Espoo