Pääkirjoitus: Palvelut säilyvät käyttämällä

Koronapandemian vaikutusta yritysten ja kivijalkaliikkeiden myynteihin on keväästä lähtien seurattu tiiviisti. Suomen Kauppakeskusyhdistyksen mukaan kauppakeskusten kokonaismyynti väheni tammi-kesäkuun aikana noin 14 prosenttia vuodentakaisesta.

Suunta ei yllätä, mutta hyvä uutinen on se, että kevään sukelluksen – joissain tapauksissa jopa vapaan pudotuksen – jälkeen kokonaismyynti oli kesäkuussa palautunut niin, että se jäi enää viitisen prosenttia viimevuotisesta tasosta.

Vähiten kärsivät kauppakeskukset, joihin kuului päivittäistavaramyyntiä. Niiden ohella lähimmäksi viime vuoden myyntiä pääsivät sisustamisen ja kodin tarvikkeiden ala sekä kauneus- ja hyvinvointipalvelut.

Paikalliset kivijalkakauppiaat, kauppakeskuksissa toimivat yrittäjät ja muutkin palveluntarjoajat ovat joutuneet kamppailemaan vaikeassa tilanteessa.

Tänään lauantaina vietetään valtakunnallista yrittäjäpäivää. Tässä lehdessä kerromme kaksi yrittäjätarinaa.

Samuli Laurikainen viljelee Espoon Kerassa silmusalaattia. Hänen Snafu Oy:nsä kasvanut kahdeksassa vuodessa nollasta miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi yritykseksi.

Irakilaisveljekset Ahmed Al-Khayyat ja Mohammed Al-Khayyat alkoivat puolestaan tarjota liikkuvia parturipalveluita maaliskuussa viikkoa ennen kuin yhteiskuntaa alettiin sulkea koronaviruksen takia. Kaksikko on rakennuttanut parturin pakettiautoon, jonka voi tilata vaikka kotipihalle tai työpaikan parkkipaikalle.

Yhteiskunta pyörii, vaikka toinen korona-aalto kolkuttelisikin ovea. Edelleen ihmiset syövät, pukeutuvat, urheilevat, sisustavat, käyvät kampaajalla ja vaihtavat autoja. Asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä palveluita hänen lähiympäristössään on jatkossakin. Paikalliset palvelut ja kaupat säilyvät elinvoimaisina vain niitä käyttämällä.

Mikko Heino

Kirjoittaja on Länsiväylän vastaava päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut