Mielipide: Espoolaisten talo on iso rahasyöppö

Pro Espoo puolustaa Espoon vanhan kaupungintalon säilyttämistä. Johanna Halava

Bjarne Häggman29puheenjohtaja29Pro Espoo ry

Mikko Lievonen kirjoitti tällä palstalla Espoon keskuksen purettavien virastokeskustalojen paikalle tulevasta hallintopalatsista, eli 85 miljoonaa euroa (tällä hetkellä) maksavasta niin sanotusta espoolaisten talosta. Mielipiteessään hän oikeutetusti kysyy ”hyvinvointia vai hallintopalatsi”, ja kyseenalaistaa talon todella kallista hinta-arviota ja siihen sijoitettuja verovaroja ja lainarahoja.

Lisäksi kaupunki on verovaroin tekemässä kyseiseen asemakaavakortteliin uuden asemakaavamuutoksen tämän hybridirakennuksen takia.

Toisin kuin mielipiteessä väitetään, päätöksenteon ongelmat Espoossa eivät kuitenkaan kiteydy kaupungintaloasiaan, vaan enemmän julkisen kunnallishallinnon takana olevaan projekti-, liikelaitos-, ja virkamieshallintoon. Sillä virkamiehille on delegoitu hyvin suuri päätöksentekovalta. Valtuuston päätökset ovat suurelta osin virkamiesten jatkovalmisteluja ohjaavia valituskelvottomia periaatepäätöksiä. Tämän voi lukea hallinto-oikeuksien ratkaisuista (viimeksi KHO 14.11.2019).

Myös väite siitä, että vanha kaupungintalo kärsisi homeesta ja pahoista sisäilmaongelmista, on harhatietoa. Kuinkahan paljon enemmän kaupunki on samalla tuhlannut verovaroja kalliisiin toimistovuokriin ja toimistoremontteihin muualla Espoossa?

Mielipiteessä väitetään lopuksi, että ”purkamisen tiellä seisoo salamyhkäinen Pro Espoo-yhdistys”.

Pro Espoo ry toimii yhdistyksen säännöissä mainitun tarkoituksen ja säädettyjen tavoitteiden mukaisesti. Jätetyn suojeluesityksen avulla se pyrkii edistämään Espoon kaupungintalon rakennushistoriallisten ja kulttuuriarvojen selvittämistä ja arvottamista rakennusperinnön suojelemiseksi säädetyn lain mukaisesti. On täysin väärin väittää, että Pro Espoo -yhdistyksellä ”ei olisi mitään muuta toimintaa kuin tehtailla vuodesta toiseen uusia valituksia”. Totuus on kyllä toisenlainen.

Toivokaamme, että järki voittaa ja vanha kaupungintalo arvonsa mukaisesti säilyy ja kunnostetaan kaikkien espoolaisten sekä kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden monipuoliseen käyttöön ja iloksi tuleville sukupolville.

Bjarne Häggman, puheenjohtaja, Pro Espoo ry

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut